Sol koalisyon pazarlığından çekildi

AB ve IMF’nin öncülüğündeki kurtarma paketine ve bu pakette şart koşulan kemer sıkma politikalarına karşı çıkan 37 yaşındaki Syriza lideri Tsipras’ın bu kararı, Yunanistan’ın muhtemelen Haziran ayında tekrar seçimlere gitme olasılığını biraz daha güçlendirdi.

Anketler, bir önceki pazar günü yapılan seçimlerden bir hükümet çıkmaması durumunda yeniden seçimlere giden Yunanistan’da, Syriza bloğunun en çok oyu alacağına işaret ediyor.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Syriza dahil önde gelen dört partinin liderlerini bugün koalisyon görüşmelerini sürdürmeye davet etmişti.

Merkez sağda yer alan Yeni Demokrasi ve Sosyalist Pasok partileri koalisyon hükümeti kurma çabalarında başarısız kaldıılar.

AB-IMF paketinde öngörülen kamu harcamalarında büyük çaplı kesinti talebine her iki parti de destek vermişti. Bir hafta önceki seçimlerde her iki parti de ciddi oy kaybına uğradı.

Sandıklardan ikinci büyük parti olarak çıkan Syriza, 130 milyar euro tutarındaki kredi paketi karşılığında Yunanistan’a şart koşulan kemer sıkma önlemlerinin yeni kurulacak herhangi bir hükümet tarafından reddedilmesi gerektiğinde diretiyor.

Reuters haber ajansı, Syriza’nın bir sözcüsünün Alexis Tsipras’ın bugün için planlanan koalisyon görüşmelerine katılmama kararı aldığını açıkladığını bildirdi.

Bu durumda Yeni Demokrasi, Pasok ve Syriza’dan daha ılımlı olarak bilinen Demokratik Sol partileri görüşmelere katılıyor olacak.

Seçimlerden 19 sandalye ile yedinci sırada çıkan Demokratik Sol, teorik olarak iki merkez partiye koalisyon için yeterli desteği sağlayacak güçte; fakat Demokratik Sol lideri Fotis Kuvelis defalarca Syriza’nın yer almadığı bir hükümette kendilerinin de bulunmayacağını vurgulamıştı.

Pasok ve Yeni Demokrasi’nin toplam sandalye sayısı 149. İki partinin hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşabilmesi için iki milletvekiline daha ihtiyacı var.

Genel seçime dek ülkeyi, Pasok ve Yeni Demokrasi Partisi’nden oluşan birlik hükümeti yönetiyordu.

Mali kaos, Yunanistan’da büyük toplumsal hareketlenmelere ve kemer sıkmanın mimarları olarak düşünülen partilere karşı büyük bir güvensizliğe neden oldu. (BBC)

1342710cookie-checkSol koalisyon pazarlığından çekildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.