Solidarity ve Komünist Parti birleşiyor!

Başbakan Kazimierz Marcinkiewicz’in istifasının ardından boşalacak olan başbakanlık koltuğuna Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’nin ikiz kardeşi Jaroslaw Kaczynski’nin oturacağı söylentileri, Solidarity kökenli ve seckin anti-komünistlerden oluşan Demokrat Parti’sinde (DP) endişe yarattı.

Kaçinski kardeşlere karşı sağda ittifak arayışlarına girenDP, ittifak ayarışları sonuç vermeyince eski komünistlerden oluşan Demokratik Sol İttifak (SLD) ve Polonya Sosyal Demokrasisi (SPDL)’yle birleşme kararı aldı.

Aralarında eski başbakanlardan Tadeusz Maziwiecki ve ülkenin önde gelen anti-komünistlerin bulunduğu DP), Kasım ayında yapılması planlanan belediye secimlerinde, Jaroslaw Kaçinski liderliğindeki Adalet ve Hukuk Partisi’ne karşı SLD ve SPDL ile uyum anlaşması imzaladı.

Geçtiğimiz gün biraraya gelerek ortak bir basın açıklaması yapan  DP,SLD ve SPDL, sol ve sağın birleşmesiyle atılan bu adımın, Cumhurbaşkanı Lech Kaçinski ve Adalet ve Hukuk Partisi (PİS) lideri  Jaroslaw Kaçinski’nin Polonya’yı destabilize etmelerini önlemek açısından hayatı önem taşıdığını dile getirdiler.

LİDERLER ÖFKELİ

SDL lideri Wojciech Olejniczak,Polonya’nın genel destabilizasyon, istikrarsızlığa doğru sürüklendiğini vurgularken, SDPL lideri Marek Borowski, Kaczynski’lerin politikasının belediyeleri ele geçirmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

Demokrat Partisi Sözcüsü Radoslaw Popiela’da, ”Muhafazakar partinin uyguladığı politikaları, iktidara geldikleri günden beri büyük bir saşkınlıkla izliyoruz”dedi.

Aşırı sağcı Polonyalı Aileler Ligi (LPR) ve popülist Samoobrona’nın hükümete koalisyon ortağı olarak katılması sonucu korku ve süphelerinin arttıdığını söyleyen Popiela, SLD ve SDPL’nin komünist geçmişleri ve hatalarına rağmen devlet için ortak görüşleri paylaşıyoruz” diye konuştu.

1131860cookie-checkSolidarity ve Komünist Parti birleşiyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.