Soma Davası yarın

Soma Madenci ailelerin avukatlarından Berrin Demir ‘Soma milat olacaksa kamu görevlileri de yargılanmalı’ dedi.

Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Türkiye’nin en büyük iş cinayeti davasının 11. duruşması yarın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Madenci ailelerin avukatlarından Berrin Demir, “Bütün konuşmalarımızda Soma milat olmalı diyoruz. Öyle bir milat olmalı ki bundan sonra hiçbir işveren ve kamusal denetim yükümlülüğü altında olanların hiçbiri bu biçimde çalışmayı göze alamayacak şekilde sorumlu olmalı” dedi.

6’sı tutuklu 46 sanığın 301 kez 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada son bilirkişi raporunun mahkemeye sunulması ile geçtiğimiz günlerde yeni gelişmeler yaşanmıştı. Soma cumhuriyet savcılığı soruşturmayı genişletilerek, katliamdan üç gün sonra kameraların karşısına geçerek, “Asıl patron benim” diyen Soma Holding Patronu Alp Gürkan ve Soma AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yiğit hakkındaki takipsizlik kararını kaldırdı. Şirketin projelerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hayri Kebapçılar ve İş Güvenliği Eğitiminden Sorumlu Yöneticisi Murat Bodur hakkında da soruşturma açtı.

Kovuşturma aşamasında alınan ilk bilirkişi raporu olan ve ailelerin avukatları tarafından olumlu karşılanan raporda, katliamın yaşandığı Soma Kömürleri AŞ’ye ait Eynez Maden Ocağında havalandırma sorunu, sıcaklık sorunu, taşeronlaştırma, üretim zorlaması, işçiler üzerindeki baskılar, yapılmayan ve yapılmış gibi gösterilen denetimler belgelenmişti.

BİLİRKİŞİ RAPORU SORUMLULARI TESPİT ETTİ

46 sanığın haricinde Soma dosyasında hiçbir şekilde sanık ya da şüpheli sıfatıyla yer almamış olan başta Alp Gürkan olmak üzere başkaca sorumlular tespit edilmiş, ayrıca TKİ, MİGEM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına da sorumluluk atfedilmişti.

Ağustos ayında görülen son duruşmada, tutuklu sanıklardan Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, bilirkişi raporunun gerçeği yansıtmadığını, kamuoyu baskısı olduğunu, söylediklerinin çarpıtıldığını ileri sürerek, olayın sabotaj olduğunu düşündüğünü belirterek tahliye talep etmişti. Öte yandan katliamda yaşamını yitiren 301 işçiden biri olan Erkan Doğdu’nun üç kardeşinin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına karşı açmış olduğu tazminat davası sonuçlanarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından tazminat ödenmesine hükmetti. Böylece mahkeme kararı ile Bakanlığın sorumluluğu tescillenmiş oldu.

YENİ SANIKLARIN DOSYASI BİRLEŞTİRİLECEK

Yarın görülecek duruşmaya ilişkin görüşlerini aldığımız, ailelerin avukatlarından Berrin Demir, davaya yeni katılan sanıkların dosyasının da ana dava dosyası ile birleştirileceğini ancak bu celseye yetişmeyeceğini düşündüklerini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Soma Katliamı nedeni ile tazminata mahkum edildiğini hatırlattığımız Demir, “Evet bilirkişi raporunda da sorumlulukları belirtiliyor ancak henüz bunlara yönelik bir gelişme yok. Avukatlar olarak bu konuda başvurularımız var ve sonuçlanmasını bekliyoruz” dedi.

Bu kadar büyük çaplı bir katliamda bile kamusal sorumluların yargılanmasına izin çıkmadığını dile getiren Demir, “Çalışma Bakanı Faruk Çelik, açık açık izin vermeyeceğini söylemişti daha prosedür işliyorken. Bütün konuşmalarımızda Soma milat olmalı diyoruz. Öyle bir milat olmalı ki bundan sonra hiçbir işveren ve kamusal denetim yükümlülüğü altında olanların hiçbiri bu biçimde çalışmayı göze alamayacak şekilde sorumlu olmalı. Bunu sağlamaya yönelik olarak da mücadele ediyoruz. Ama refleks aynı ve aynı şekilde çalışmaya devam ediyor. Ama biz de uğraşıyoruz bunu değiştirmek için” dedi. Emine UYAR / Evrensel İzmir

2016890cookie-checkSoma Davası yarın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.