Soma davası yeniden | “7 yıldır acımız taze, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz”

“Bilinçli taksirden” cezalandırma gerektiğini belirten Yargıtayın verdiği karar doğrultusunda 4 sanığın yeniden yargılandığı Soma davası bugün başladı.

13 Mayıs 2014’te gerçekleşen en büyük işçi katliamlarından biri olan Soma Katliamı davasında yargılama bugün yeniden başladı. Daha önce “Olası kastla insan öldürme” suçundan ceza alan sanıklar hakkında Yargıtay 12. Ceza Dairesi Ocak 2021’de verdiği karar doğrultusunda “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan ceza verilmesini istemesi üzerine bugün 4 sanık hakkında yeniden yargılama başladı.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı sanık Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu Haluk Evinç, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanacak.

Duruşma öncesi madenci aileleri eski Akhisar gar önünde bir araya gelerek duruşmanın görüleceği salona yürüyüş düzenledi. 301 maden işçisinin isminin yazılı olduğu pankart açan aileler sık sık, “Somayı unutma unutturma”, “301’in hesabı sorulacak”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” sloganları attı.

Fotoğraf: Evrensel

Basın açıklamasına ailelerin yanı sıra sendikalar, siyasi partiler, HDP İzmir Milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

“EVLATLARIMIZIN KATİLLERİNİ ÇIKARDINIZ”

Açıklamada konuşan Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Çaşkanı İsmail Çolak, katliamın üzerinden geçen 7 yıla rağmen acılarının ilk günkü kadar taze olduğunu söyleyerek sözlerine başladı.

Reklam

Çolak, “Tekmelediniz bizleri sonraysa kendinize seçim yatırımı yapmak için bir özür dilettirdiniz. Kuru bir özür müydü o tekmenin acısını bizim yüreğimizden sökecek olan? O tekmeyi her gün attınız yüreklerimize… Mahkeme salonlarında verdiğiniz kararlarla, HSK önüne evlatlarımızın toprağını götürürken bizlere biber gazı sıkarak tekmelediniz. Avukatlarımıza şiddet gösterilmesine göz yumarak, dava karar aşamasına gelmişken, hakimi değiştirerek tekmelediniz. ‘İnfaz yasası’ adı altında 6 gün biçtiğiniz cezayı bile çok görüp bu kararı bozdunuz. Çıkardınız evlatlarımızın katillerini…” diye konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

“ADALET SADECE SERMAYE SINIFINA OLMAMALI”

Yargıtay’ın bozduğu kararı hatırlatan Çolak, “2 yıl sonra tekrar mahkeme salonlarını doldurma nedenimiz ise kamu görevlilerince yargı yolunun yeniden açılmasıdır. Biz adalet arayışımıza tam 7 yıl önce başladık, katliamından sorumlu tüm sanıklar kamu görevlileri Hukukun üstünlüğü gözetilerek yargılanmalıdır. Adalet sadece sermaye sınıfına ya da nüfuz sahibi olan insanlara olmamalıdır” diyerek yeniden tüm kamuoyunu davaya sahip çıkmaya davet etti.

Adaleti bu ülkede herkes için aramaya devam edeceklerini söyleyen Çolak, “Soma’dan sonra yüzlerce işçi kaybettik, hepsinin ailesinin yanındaydık. Biz yaşatmak ve onları korumak için yola çıktıkça başka haberlerde yıkıldık. Ne olursa olsun mücadele etmeye ve bu mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

“PATRONLAR GERÇEK SORUMLULARDIR VE YARGILANSINLAR”

Madenci aileleri adına söz alan madende babası Erdoğan Köse’yi kaybeden Berkan Köse ise “Katledilen 301 maden emekçisinin davasında yine bir aradayız. Bedel ödedik. Maden katliamında ihmal yüzünden, patronun kar hırsı yüzünden 301 canımız vefat etti. Patronlar gerçek sorumlulardır ve yargılanmalıdır. Bunun adı adalet değil, bu sosyal cinayet düzenidir. Adalet sağlanana kadar buradayız. Bu sosyal cinayet düzeni son bulsun maden işçisi göçük altında kalmasın. Bu dava hukukun davasıdır, emeğin davasıdır. Bütün olumsuzluklar bizden yana olsa da mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. (Manisa/EVRENSEL)

2507280cookie-checkSoma davası yeniden | “7 yıldır acımız taze, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.