Son Tazmanya kaplanının kalıntıları 85 yıl sonra dolapta bulundu

85 yıldır kayıp olduğu düşünülen son Tazmanya kaplanının kalıntıları Avustralya’daki bir müzenin dolabında saklanmış olarak bulundu.

Soyu tükenen Tazmanya kaplanlarının sonuncusu olan bir dişi 1936 yılında Hobart Hayvanat Bahçesi’nde ölmüş ve bedeni yerel bir müzeye verilmişti.

Daha sonra kemikleri ve derisi ortadan kaybolan hayvanın akıbeti o zamandan bu yana bilinmiyordu.

Yıllar önce hayvanın kalıntılarının bağışlandığı Tazmanya Müzesi ve Sanat Galerisi, kaydını bulamayınca kalıntıların yanlışlıkta atılmış olabileceğine kanaat getirmişti.

Fakat yeni bir araştırma son Tazmanya kaplanının kalıntılarının bütün bu zamanlar boyunca müzede bir dolabın içinde olduğunu, iyi muhafaza edildiğini ama kayıt altına alınmadığı için unutulup gittiğini gösterdi.

2000 yılında bu türün soyunun tükenişi konusunda bir kitap yazmış olan Tazmanya kaplanı uzmanı Robert Paddle, “Yıllar yılı bir çok müze yöneticisi ve araştırmacı son Tazmanya kaplanının kalıntılarını aradı ama 1936 yılından kalma bir kalıntının kaydı yoktu. Hayvanın kalıntılarının atıldığına kanaat getirildi” diye anlatıyor.

Fakat yakınlarda Paddle ile müzenin küratörlerinden biri, kayıtlara girmemiş bir taksidermist raporu buldular ve bunun üzerine müzenin elindeki her şey tek tek yeniden kontrol edilmeye başlandı.

Sonunda kayıp son Tazmanya kaplanının kalıntıları, müzenin eğitim bölümündeki bir dolapta bulundu.

Avustralya Yayın Kurumu’nun sorularını yanıtlayan müze yetkilisi Kathryn Medlock’un anlattığına göre, kalıntılar onlarca yıl önce bütün Avustralya’yı dolaşan bir serginin parçası olarak dolaştırılmıştı ama o sırada müze çalışanları onun son Tazmanya kaplanı olduğunun farkında değildi.

Medlock, “En iyi durumdaki post bu olduğu için sergiye alınmıştı. O sırada Tazmanya kaplanının soyunun tükendiği fark edilmemişti, doğada hala yaşadıkları düşünülüyordu” dedi.

Twitter paylaşımını geçin

Tazmanya canavarıyla aynı familyadan olan bu keseli hayvan türünün son örneğinin kalıntıları şimdi Avustralya’da Hobart Müzesi’nde sergileniyor.

Bir zamanlar Avustralya’da yaygın bir tür olduğu düşünülen ve Tazmanya kurdu ya da keseli kurt adlarıyla da bilinen Tazmanya kaplanlarının sayısı insanlar ve kıtaya özgü yabani köpeklerin etkisiyle giderek azaldı.

En son sadece Tazmanya adasında kalan Tazmanya kaplanı burada da aşırı avlanma yüzünden tamamen tükendi. ABC NEWS

2651960cookie-checkSon Tazmanya kaplanının kalıntıları 85 yıl sonra dolapta bulundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.