‘Sorunu İsrail işgali başlattı’

Meşal, Ankara’dan İstanbul’a giderken uçakta yaptığı açıklamada, ”ilk adımın işgalle atıldığını, bu yüzden Filistin halkının acı çektiğini” belirterek, ”bu acının, Filistin halkını bu işgale ve İsrail saldırganlığına karşı kendisini savunmaya ittiğini” ifade etti.


”Uluslararası toplumun İsrail’e, Hamas’ın özgürlük hakkını tanıması, işgale karşı mücadele vermesi ve gerçek barışa sahip olması için baskı yapması gerektiğini” belirten Meşal, ”uluslararası toplumun, İsrail’i bunu yapmaya zorladığı takdirde Hamas’tan adım atmasını isteyebileceğini” söyledi.


Meşal, ”uluslararası toplumun, İsrail’le karşılaştırıldığında zayıf taraf olduğu için Hamas’a baskı yaptığını” ileri sürerek, ”Bu adil değil. Bu nedenle Filistin halkı bu baskıyı reddediyor. Bu ikiyüzlülük” ifadesini kullandı.


Meşal, ”Hamas’ın Filistin topraklarının işgalinin sona erdirilmesini istediğini” belirtti.


Meşal, Ankara’dan ayrılmadan önce, kaldığı otelde gazetecilere yaptığı açıklamada,Türkiye’yi ziyaretlerinden çok memnun kaldıklarını söyledi.
   
”ZİYARET, SONRA DAHA İYİ ANLAŞILACAK”


Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Hamas heyetinin ziyareti ile ilgili olarak, ”Türkiye’nin ne yapmak istediğinin ve bunun iyi olup olmadığının bir süre sonra daha iyi anlaşılacağını” söylediler.


Kaynaklar, Ortadoğu’daki gelişmelerden birinci derecede etkilenen bir ülke olarak Türkiye’nin, bu görüşmeyi Filistin’de hükümet kurulmadan önce yapmasının önem arz ettiğine ve mesajların zamanında iletilmesinin kazanım olacağına dikkati çektiler.
Kaynaklar, Dışişleri Bakanı Gül’ün Hamas ile görüşme nedenini, ”Bu siyasi oluşumun ileride esiri olabileceği yanlışlıklara düşmesini baştan önlemenin tarihi sorumluluğu” olarak açıkladılar.


Görüşmelerde Hamas’a ”İsrail’e yaşam hakkı tanınması, şiddetin bırakılması, barış planının altyapısını oluşturan anlaşmaların tanınması, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile diyalog ve işbirliği içinde olunmasının” tavsiye edildiğini, heyetin de bu tavsiyeleri dikkatle dinleyerek değerlendirmeye alacakları mesajını verdiğini söylediler.Kaynaklar, Türkiye’nin ”arabuluculuk” yapmadığını, kendi ”özgül ağırlığının neticelerine göre hareket ettiğini” ifade ettiler.


ABD’NİN ZİYARETİ DEĞERLENDİRMESİ   


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Filistin’de seçim kazanan Hamas heyetinin Türkiye’yi ziyareti konusunda henüz Türkiye’den bilgi almadıklarını, görüşmenin ayrıntılarıyla ilgili bilgi almayı beklediklerini söyledi.


McCormack, düzenlediği günlük basın toplantısında Hamas heyetinin Türkiye’yi ziyaretine ilişkin bir soru üzerine, ”Bu konuda vereceğimiz cevap, Rusya’nın Hamas üyeleriyle görüşmesiyle aynı. Bu, devletlerin kendi başlarına yapacakları bir seçimdir. Görüşmeyi seçerlerse, samimiyetle, böyle bir temasın sadece Hamas’a, uluslararası toplumun isteklerini karşılama yönünde açık bir mesaj verilmesi yönünde kullanılmasını kuvvetle cesaretlendiriyoruz ve bunu bekliyoruz” dedi.


PKK-HAMAS BENZETMESİ


Diplomatik kaynaklar, İsrail’in terör örgütü PKK ve HAMAS arasında benzetme kurmasının büyük bir yanlış olduğunun büyükelçiler düzeyinde İsrail’e iletildiğini de bildirdiler.
Bu arada bakanlıktan yapılan açıklamada, ”İsrail Başbakanlık Sözcüsünün açıklama talihsiz bir beyan olarak telakki edilmektedir” denildi.

1028370cookie-check‘Sorunu İsrail işgali başlattı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.