‘Sorunu çözmek hepimizin işine yarar’

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyetinin geleneksel olarak her yıl 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla çıkardığı “Gazete”ye verdiği demeçte, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’a şu çağrıyı yaptı:


“Ben iyi niyetle Kıbrıs sorununu çözelim diyeceğim. Kıbrıs sorununu çözmek hepimizin işine yarar. Sadece Kıbrıslı Türklerin değil Kıbrıslı Rumların da işine yarar. Onların gelecekte herhangi bir riskle karşılaşmaması için Kıbrıs sorununun çözümlenmesi, onların da arzusu olmalıdır. Biz konuya iyi niyetle yaklaşıyoruz. Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Türk tarafı üzerinde herhangi bir şekilde söz hakkı olmadığının ve bunun da pratik yaşamla ispat edildiğinin bilincinde olarak, gelin birlikte birçok şeyi, ülke yönetimini, ülkedeki zenginliği, uluslararası ilişkileri bölüşelim, paylaşalım, siyasi eşitlik temelinde. Umarım bu çağrıma olumlu yanıt alırım. Bu hepimizin yararınadır.”


BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın siyasi işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari’nin adayı ziyaretinde, Papadopulos’a görüşmeleri sırasında zaman zaman gergin anlar yaşandığını açıklayan Talat, görüşme sırasında Papadopulos’un kendisine, “Kıbrıs Rumlarının malları üzerine yapılan inşaatları durdurmanız lazım” dediğini, kendisinin ise buna, “Hemen Kıbrıs sorununu çözelim, buna ihtiyaç kalmayacak, böylece duracak, sorun ortadan kalkmış olacak” yanıtını verdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Talat, “20 Temmuzun yıldönümünde Kıbrıs sorunuyla ilgili yeni umutlar belirdiğini” ifade ederek, ”Ancak bunların ne kadar gerçek, ne kadar zorlayıcı nedenlerle ortaya çıktığını görüşme sürecinin başlamasıyla kavrayabileceğiz” dedi.


Gambari’nin ziyaretiyle iklimin değiştiğini kaydeden Talat, şunları kaydetti:


“Çünkü Sayın Gambari gelmeden önce Papadopulos görüşmeyi, müzakere yapmayı reddediyordu. Bütünlüklü çözüm peşinde değil, osmosis yoluyla Kıbrıs sorununu çözme peşindeydi. ‘Öze ilişkin konuları görüşmek istiyorum’, diyordu ama bütünlüklü bir çözüm peşinde değildi. Şimdi bunlar hep değişti. Umarım ki bu iklim ılımlıya götürür bizi, çünkü zaten taahhüdümüz de var, suçlama politikası gütmeyeceğiz diye. Buna özen gösterirsek sanıyorum bu iyi atmosferi daha da iyiye götürmek mümkün olacak.”


 


 



 

691250cookie-check‘Sorunu çözmek hepimizin işine yarar’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.