Sosyal medya düzenlemesinin ayrıntıları

AK Parti Grup Başkanvekili Zengin, sosyal medya düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı. Zengin, düzenlemede en önem verdikleri konunun ‘muhatap’ bulmak olduğunu söyledi. Planlanan düzenlemede, özgürlük hak ihlali şikayetinde sosyal ağ sağlayıcılarından cevap talep edildiği ancak gereklilikleri yerine getirmezse cezai yaptırım uygulanacağı belirtildi.

AK Parti Meclis grup yönetimi, düzenlemeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sundu. Teklifin bugün Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Özlem Zengin’in konuşmasından öne çıkanlar,

”Bizim beklediğimiz şey, uluslar arası hukukta ortak düzenlemeler var. Sosyal medya ile ilgili hukuk düzenlemeleri hala uluslar arası olmadı. Türkiye belki de buna öncülük edecek. Ağ sağlayıcıların çoğunluğu yurt dışında. Burada mali konularda ve bireysel olarak hakların ihlali karşısında yeterli yaptırımın uygulanaması. Bizim yapacağımız düzenleme ile bunların sorumluluklarının yerine getirilecek.

Sosyal medya eğer yeni bir hayat alanı ise özel hayatta zarar gören konularla muhakkak bir yaptırım olması gerekiyor.

”MUHATTAP ARIYORUZ”

Sosyal ağlarda bir temsilci oluşturmalarını istiyoruz, bir muhattaplık arıyoruz.

Yeni bir aktör tanımı yapıyoruz, bir milyondan fazla takipçisi olanlarda bir temsilci istiyoruz. Bu temsilci gerçek kişi olabilir tüzel kişi de olabilir. Anca gerçek kişi olacak ise Türk vatandaşı olması gerekiyor.

Şikayet durumunda temsilciden 48 saat içerisinde cevap bekliyoruz. Eğer cevap gelmezse 5 milyon TL ceza gelecek. İçerik kaldırılmazsa da buradan doğan zararı tazmini isteniyor.

Eğer Türkiye’de temsilci bulundurmazlarsa 5 aşamalı bir yaptırım şekli olacak. Asla sosyal ağların kapanması değil bizim amacımız. Hak ve hukuk arasında bir denge kurmaya çalışıyoruz.

Ağ sağlayacılarına reklam yasağı getirilebilecek. Mahkemeler bant daraltma cezası verebilecek.

Erişim engellemesi kararı veya içeriğin çıkarılması kararı verilebilecek.

Bu konularda da siyasi partilerle temaslarımız olacak.

Bu mecralarda suç işlemek özgürlük olarak nitelendiriliyor. En önemlisi de veri güvenliği ile ilgili bir sıkıntı var.

2434950cookie-checkSosyal medya düzenlemesinin ayrıntıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.