Sosyalist Ent.’den KKTC’ye yeşil ışık

Toplantıya katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bu kararın, Sosyalist Enternasyonal gibi uluslararası önemli bir platformda KKTC’deki Türk halkının Kıbrıs’ta yaşayan Rumlarla eşit olarak kabul edildiğini gösterdiğini belirterek, ”KKTC yeni bir güç kazandı” dedi. Santiago’da dün başlayan Sosyalist Enternasyonal Toplantısı bugün sona erdi.


Toplantıya “misafir” statüsünde katılan KKTC’deki iktidar partisi CTP, üyelik için önemli bir aşama olan danışman üyeliğe kabul edildi. Konseyin her toplantısına katılma hakkı bulunan danışman üyelerin oy hakları bulunmuyor.


Toplantıya katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CTP ile ilgili gelişmenin önemine dikkati çekerek, Sosyalist Enternasyonal’in 90 ülkeden 144 partinin katıldığı, dünyanın en büyük sivil toplum örgütlerinden biri olduğunun altını çizdi.


Baykal, Dünya siyasetinin en saygın platformlarından biri olan Sosyalist Enternasyonal’e KKTC’nin iktidarda bulunan partisi CTP’nin kabul edilmesinin Kıbrıs’ta iki toplumun eşitliğinin yavaş yavaş vicdanlarda yer tutmaya başladığının işareti olduğunu vurguladı.


Alınan kararın bundan sonrası için önemli bir işaret olduğunu ve KKTC’nin bunu en olumlu şekilde değerlendireceğine inandığını ifade eden Baykal, bu konudaki girişimlerini ısrarla sürdüren CTP’yi kutladığını kaydetti. Baykal, “Bu gerçek bir başarı. Son zamanlarda böyle başarılara ihtiyacımız var” dedi.


Baykal, bir gazetecinin Yunanistan’daki ana muhalefet partisi lideri Yorgo Papandreu’nun Sosyalist Enternasyonal dönem başkanı olduğunu hatırlatarak, “Bu kararın alınmasında sizin Papandreu’nun başkanlığına destek vermenizin etkisi olabilir mi” sorusu üzerine “Papandreu, Sosyalist Enternasyonal Genel Başkanı, eski Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ve şu anda da ana muhalefet partisinin genel başkanı, onun daha önce de Türk Yunan ilişkilerinin gelişmesine katkı yaptığını biliyoruz. CTP’nin Sosyalist Enternasyonal’de yer tutması talebini, girişimini anlayışla karşılamış olması hem Papandreu’nun kişisel siyaset anlayışı bakımından, hem de Sosyalist Enternasyonal’in nasıl bir platform olduğunu göstermesi açısından önemli. Bu kararla KKTC yeni bir güç kazanmıştır. KKTC’deki Türk halkının Kıbrıs’ta yaşayan Rum halkıyla eşit olarak kabul edildiğini ortaya koymuştur.”


SOYER’DEN BAYKAL’A TEŞEKKÜR


KKTC Başbakanı ve CTP Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer de 10 yıllık çabalarının meyvesini aldıklarını söyledi.


Yıllardır Kıbrıs Rum tarafının adadaki Türk halkını yok sayan bir tutum sergilediğine dikkati çeken Soyer, Sosyalist Enternasyonal’in kararının bu açıdan önemli bir mesaj oluşturduğunu vurguladı. Soyer, bu kararın alınması sürecinde CHP’nin ve Genel Başkanı Deniz Baykal’ın önemli katkıları olduğunu ifade ederek, Baykal’a teşekkürlerini iletti.
Soyer, bir gazetecinin “CTP’nin üyeliğiyle ilgili gelişme, KKTC’nin uluslararası düzeyde tanınması olarak değerlendirilebilir mi” sorusu üzerine, bu kararla Kıbrıs’ta iki toplumun eşitliğinin, adadaki Türk halkının varlığının kabul edilmiş olduğunu söyledi.


“SOSYALİST ENTERNASYONAL GÜNDEMİNE DÖNDÜ”


Bu arada Baykal, Santiago’da gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal Toplantısı’nın bir süreden beri geri planda kalan ancak Sosyalist Enternasyonal’in gerçek gündemini oluşturan konuların öne çıktığına dikkati çekti.


Baykal, Sosyalist Enternasyonal Konsey toplantılarında bir süreden beri, etnik ve dinsel kimlikler ile bölgesel sorunların öne çıktığını ancak bu toplantıda gelir dağılımı sorunu, fakirlik, yoksulluk, açlık ve çevre sorunları gibi sorunların ağırlıklı olarak gündeme geldiğini kaydetti.


 

694030cookie-checkSosyalist Ent.’den KKTC’ye yeşil ışık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.