Sosyalist Enternasyonel'den CTP’ye ret

Güney'de yayınlanan ulusal gazetelerden Fileleftheros, CTP’nin, Sosyalist Enternasyonal’e “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıması ve BM kararlarını kabul etmesi durumunda üye olabileceğini” savundu.


Habere göre dünkü toplantı sırasında yeni üyelerin kabulünün ele alınması sırasında CTP’nin üyelik konusu da gündeme getirildi. Toplantıya katılan gerek KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru gerek Fahri Başkanı Vasos Lissaridis, CTP’nin üyeliğinin “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik tutumuna bağlı olmasını” önerdiler.


Lissaridis’in, Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgos Papandreu ile Genel Sekreteri Luis Ayala’nın CTP ile temasa geçerek, “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni” tanıyıp tanımadığını ve de BM kararlarını kabul edip etmediği konusunu CTP’nin önüne koyması önerisi de kabul edildi. Gazete, CTP’nin bu sorulara evet yanıtı vermesi durumunda, üyelik konusunun karar için yeniden gündeme getirileceğini belirtti.


Gazete haberi “Önce Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Tanınması Sonra Katılım” başlığıyla verdi.


Haberi “CTP’nin Statüsü Sosyalist Enternasyonal’de Değerlendiriliyor. CTP Yükseltiliyor Mu?” başlığıyla veren POLİTİS, EDEK’in; CTP’nin, Sosyalist Enternasyonal’deki statüsünün gözlemcilikten, “söz hakkına sahip ziyaretçiye yükseltilmesi” perspektifine çok fazla tepki gösterdiğini belirtti.


CTP’nin yükseltilmesine ilişkin kararın 2 yıl önce Şili’de alındığını ve bu durumlarda izlenen prosedür gereği 23. Sosyalist Enternasyonal’de onaylanması gerektiğini yazan gazete, CTP’nin statüsünün onaylanmasına ilişkin ilk kararın Sosyalist Enternasyonal Deontoloji Komitesi’nin Pazar günkü toplantısında alındığını, ancak EDEK’in derhal müdahalesiyle, CTP’ye “söz hakkına sahip ziyaretçi” statüsüne ilişkin nihai kararın alınamadığını bildirdi.


Habere göre Omiru ve Lissaridis, “Sosyalist Enternasyonal’in BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımayan bir partiyi kabul etmesinin mümkün olmadığı” argümanını ortaya koydu.


Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgos Papandreu, kendilerinin Kıbrıs Hükümeti’ni yegâne yasal uluslararası tanınmış ülke olarak tanıdığını söyledi.


Gazete EDEK partisine sadece Ermeni temsilcinin destek verdiğini de yazdı.


FOTOĞRAF (Faruk Eskioğlu çekti): KKTC Başbakanı ve CTP lideri Ferdi Sabit Soyer

708740cookie-checkSosyalist Enternasyonel'den CTP’ye ret

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.