Sosyalistler kazandı, Sarkozy geriledi

Muhalefetteki Sosyalistler, Toulouse, Strasbourg ver Caen’de zaferlerini ilan ettiler. Sosyalist Parti, yönetimini elinde bulundurduğu başkent Paris ile Lyon’daki gücünü de artırdı.

BBC Paris muhabiri, yerel seçimlerin çöplerin toplanması ve parklar gibi konulara odaklanmasına karşın bu sonuçların Sarkozy’nin politikalarına duyulan hoşnutsuzluğu yansıttığını belirtiyor.

Kamuoyu yoklamalarında Sarkozy’ye desteğin ciddi oranda düştüğü görülüyor.

Birçok Fransız, Sarkozy’nin, yaşam standartlarını yükseltme sözünü tutamadığını söylüyor.

Ülkede işşizlik oranı yüzde 7.5 ile 21 yıın en düşük seviyesinde. Uzmanlar, buna rağmen, işsizliğin hala çok yüksek olduğuna ve ekonomik büyüme rakamlarının düşük çıkacağına dikkat çekiyor.

Gözlemcilere göre Sarkozy’ye desteğin azalmasında özel hayatındaki gelişmelerin de rolü oldu.

Cumhurbaşkanı olduktan kısa bir süre sonra eşi Cecilia’dan ayrılan Sarkozy, eski manken ve şarkıcı Carla Buruni’yle evlenmişti.

Sarkozy’nin ünlü ve zengin kişilerle çıktığı tatiller de halkın tepkisine neden oldu. Geçen Haziran’da Sarkozy’nin halk desteği yüzde 67 civarındaydı. Şimdi bu desteğin yüzde 25 civarında olduğu belirtiliyor.

BBC Paris muhabiri, muhafazakarlarla, sosyalistler arasında büyük bir fark olmadığını, ancak büyük kentlerin kaybedilmesinin Sarkozy’nin reform programını zora sokabileceğini vurguluyor.

Başbakan François Fillon, reform programının sonuçlarının alınması için halkın sabırlı olması gerektiğini söyledi, “Fransa gibi büyük bir ülkeyi birkaç ayda değiştiremezsiniz” dedi.

Eski Sosyalist Başbakan Laurent Fabius ise politikalarında ısrar etmesi halinde “seçmenin iktidarı boşayacağını” savundu ve seçimlerde halkın hükükete “kırmızı kart” gösterdiğini söyledi. (BBC)

1168790cookie-checkSosyalistler kazandı, Sarkozy geriledi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.