Soyer, çözümü anlattı, sorunları dinledi

Londra’da Türkçe konuşan toplumun yoğun olarak yaşadığı Haringey Green Lanes’deki Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde Kıbrıslı Türklerle biraraya gelen Başbakan Soyer, Kıbrıs sorunun çözümünde gelinen son aşama ve hükümetin çalışmaları hakkında bilgi verdi ve Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türkler’in sorunlarını dinledi.


Başbakan Soyer, Türkiye’nin liman ve havaalanlarını Rumlar’a açması konusunda, “Evet Türkiye GB ve Ankara anlaşmalarıyla Rumlara liman ve havaalanlarını açacağını teyit etti. Bu hukuki bir taahhüttür. Ama öte yandan AB’nin de siyasi bir taahhüdü vardır. Bu da izolasyonların kaldırılmasıdır. Sorunu aşmanın en akılcı ve doğru yolu ise kısıtlamaların karşılıklı ve eşzamanlı olarak kaldırılmasıdır’’ dedi.


Soyer, tarih ve coğrafyanın Türklerle Yunanlıları,Kıbrıslı Türklerle Rumları birarada yaşamaya mahkum ettiğini belirterek “Bu durumda adalet ve barış temelinde bir çözüm bulmak kaçınılmazdır” diye konuştu.


Kıbrıs Rum Kesimi’nin çözüm öncesinde tek taraflı olarak AB’ye üye olmasının yeni sıkıntılar, dezavantajlar ve tehditler doğurduğunu vurgulayan Başbakan, “Rumlar tehdit ve şantajlarla dayatmalar yapmaya, Türkleri de azınlık haline getirmeye çalışıyorlar. Bunları aşmanın tek yolu BM çerçevesinde ortaya konulan çözüme istekli taraf olarak katkıda bulunmaktır” dedi.


KIBRISLI TÜRKLERİN SORUNLARI


Başbakanı izlemeye gelen İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler de göçmenlikten kaynaklanan sorunlarını Başbakan’a aktarma şansı buldu.


Kıbrıslı Türkler’in çözüm bekledikleri başlıca istekleri şöyle:


– Kıbrıs dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler’e de seçme ve seçilme hakkı verilmesi
– Çocukların kültür ve eğitimi için hükümetin çaba göstermesi
– Yurtdışındaki yaşayan vatandaşların sorunlarıyla direk muhatap olacak bir bakanlık ya da müsteşarlık kurulması
– Yurtdışında doğan Kıbrıslı Türk erkeklerin KKTC’de fiili askerlik yapmaması için formül üretilmesi
– Yurtdışındaki Kıbrıslı Türkler’in yatırımlarının teşvik edilmesi, bürokratik engellerin azaltılması
– Dışarıya yönelik göçün ters döndürülmesi için çalışmalar yapılması
 

796520cookie-checkSoyer, çözümü anlattı, sorunları dinledi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.