Soylu “İçki yasağı bilime ve Avrupa’daki örneklere uygun” dedi ama gerçekler öyle mi?

İçişleri Bakanı Soylu, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan hafta sonlarında, bakkal ve marketlerde alkollü içki satışı yasağının Avrupa’daki örneklere ve bilime uygun olduğunu iddia etti.

TBMM Genel Kurulu’nda, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin maddelerinin görüşmeleri sürüyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genel Kurul görüşmelerine katıldı.

İçişleri Bakanı Soylu, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan hafta sonlarında, bakkal ve marketlerde alkollü içki satışı yasağını savunarak “Sosyal mesafe deyip duruyoruz. İçki sosyal mesafeyi azaltan bir etkiye sahip. Tabii ki kısıtlama getirmekte haklıyız” dedi.

Habertürk yazarı Nahegan Alçı’nın sorularını yanıtlayan Soylu şöyle konuştu:

“Nagehan Hanım, devlet olarak aldığımız karar dünyayla uyumlu. Her şeyden tartışma çıkarıp ortalığı bulandırmak isteyenler Avrupa’daki örneklere baksınlar. Avrupa’da yapılandan farklı bir uygulama yok. Sosyal mesafe deyip duruyoruz. İçki sosyal mesafeyi azaltan bir etkiye sahip. Tabii ki kısıtlama getirmekte haklıyız.”

Soylu, Alçı’nın “Ama içkiyi restoranda barda içmekten bahsedilmiyor Sayın Soylu. Restoran ve bar için haklısınız ama onlar zaten kapalı. İnsanlar evlerine içki alacaklar. Akşam yemeğinde sofrada içecekler. Evde sosyal mesafe mi olur?” sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“Koronavirüs önlemleri kapsamında Batı’da bütün ülkeler içki satışına kısıtlamalar getiriyorlar. Kaldı ki Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarısı ve tavsiyesi var salgınla mücadeleye içkinin olumsuz etkisi üzerine. Bilimsel bakışla da uyumlu bizim kararımız. İstedikleri kadar itiraz etsinler, dünyadan haberleri yok.”

Soylu’nun böyle bir karar almalarında tekel büfelerinin kapalı olmasının getirdiği haksız rekabeti de hatırlattığını aktaran Alçı, “Ben ‘Haksız rekabet bu salgın sürecinde birçok sektörde oldu. Bu mantıkla bakınca birçok işkolu dezavantajlı duruma düştü. Bu da haksız rekabet değil mi?’ deyince, Soylu, ‘Olur mu öyle şey Nagehan Hanım? Bakkal açık, fırın açık, restoranların paket servisi açık, onlarla bir haksız rekabet durumu yok ama içki satan tekel bayileri kapalı. Onlar kapalıyken marketlerin içki satması haksız rekabet’ diye cevap verdi” dedi.

Yazısının sonunda “Süleyman Soylu Avrupa’daki uygulamalara işaret edince ülkelerdeki yasaklara baktım” diyen Alçı, “Ancak markette içki satışını yasaklayan tek bir Avrupa ülkesi yok” ifadelerini kullandı.

İÇKİ YASAĞI VE GECE SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI NE KADAR ETKİLİ?

Sokağa çıkma kısıtlamasının belirli saatlerde uygulanması ve eğlence mekanlarının erken kapatılmasının pandemi ile mücadelede ne kadar etkili olduğu konusunda tartışmalar devam ediyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, bu yöntemin etkili olduğunu gösteren pek fazla bilimsel çalışma bulunmuyor. Hatta yapılan araştırmalarda etkisinin düşük olacağına dair değerlendirmeler yer alıyor.

İngiltere hükümetinin bilimsel tavsiye grubu Sage, 21 Eylül’deki toplantısında pub, bar ve restoranların saat 22.00’de kapatılmasının “düşük bir etki yaratmasının beklendiği” değerlendirmesini yaptı.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Prof. Dr. Mark Cullen de virüsün “gece ya da gündüz vakitlerini pek umursamadığını” söyledi.

Cullen, “Bu, tamamen davranış değişikliği yaratmaya çalışmanın bir yolu. Ancak tuhaf bir yöntem ve sorunun kendisini de çözmeye yeterli değil” dedi. (HABER MERKEZİ)

2475440cookie-checkSoylu “İçki yasağı bilime ve Avrupa’daki örneklere uygun” dedi ama gerçekler öyle mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.