Sıra’da Hollanda’nın ‘Hayır’ı var

Gazete, anketlerde “hayır”ın zafer kazanacağının öngörüldüğünü belirterek üç haftadan beri, “evet”ci politikacıların ciddi bir mücadelede olduğunu yazdı.

Gazete Hollanda’daki gelişimleri şöyle aktardı:

“Başbakan Jan Peter Balkenende, anayasayı barışa doğru atılan ek bir adım olarak değerlendirirken, Adalet Bakanı Piet Hein Donner metnin reddedilmesi durumunda bir Balkanlaşma yaşanabileceğinden söyledi. Dışişleri Bakanı Ben Bot ise “hayır”ın ekonomiye büyük zarar vereceği konusunda uyarıda bulundu.”

Maastricht Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Departmanı Başkanı Sophie Vanhoonacker konu ile ilgili olarak, “Bir güven kaybı söz konusu. Siyasiler Anayasa Anlaşmasının iyi bir şey olduğunu söylüyorlar fakat insanlar buna inanmıyor” yorumunu yaptı.

Ülkenin en önde gelen anket kurumunun başkanı Maurice de Hond, “Hollandalıların çoğunluğu Avrupa’nın avro, yeni üyeler ve Türkiye konusunda çok hızlı gittiğini düşünüyor” ifadesini kullandı.

Memnuniyetsizlik, Merkez Bankası’nın avroya geçişte florinin değer kaybettiği yönündeki itirafından sonra daha da arttı.    Donner’e göre Hollandalılar, bağımsızlıklarına ve
homoseksüellerin evlenmesi veya şartlı yasal ötenazi hakkı gibi konulara zarar gelmesinden endişeleniyor.

Çarşamba günkü referandum bir danışma niteliği taşıyacak. Son söz yine Parlamentonun olacak. Fakat büyük partiler katılımın yüzde 30’u aşması durumunda bu referandumu dikkate alacaklarını ifade ettiler, ki anketler katılımın yüzde 30’u geçeceğini gösteriyor.

1107460cookie-checkSıra’da Hollanda’nın ‘Hayır’ı var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.