‘İsrail, El Kaide’ye karşı Hamas ile anlaşmalı’

Guardian’ın yorum sayfasındaki Jonathan Freedland,, 40’ıncı yıldönümü yaklaşmakta olan İsrail’le Arap ülkeleri arasındaki ”altı gün savaşının” sonuçlarını irdeledi.

El Kaide’ye bağlı yapılanmaların, Filistin’deki otorite boşluğundan da yararlanarak bölgede yer edinmeye başladığı yorumlarına dikkat çeken Freedland, İsrail’in alması gereken dersi 40 yıldır almadığını savundu.

Yazar, İsrail’in görüşmelerden kaçmasını, ”Eğer bir grubu aşırı olduğu gerekçesiyle muhatap almayı reddederseniz, daha esnek, ılımlı bir seçenekle karşı karşıya kalmazsınız. Tersine, daha aşırı olan bir grupla yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz” diye eleştirdi.

”İsrail’in ne yapması gerekir?” sorusuna yanıt arayan yazar şyu değerlendirmeyi yaptı:

“Şu anda liderlerinin tek hedefi, sivilleri roket saldırılarından korumak. Ehud Olmert, Sderot kasabasını ziyaret ettiğinde yuhalandı. Bakanları şiddeti tırmandırmaktan, Hamaslı başbakanı bile hedef almaktan söz etti. Aynı hatayı yineliyorlar. Dostları İsrail’i farklı bir yaklaşıma ikna edebilir. Hamas’tan gelen muhtemel ödün işaretlerini değerlendirip; El Kaide’yi yenilgiye uğratmanın Hamas’ın da çıkarına olduğu gerçeğinden hareketle, düşmanla diyalog başlatmak. Burada da amaç, hiç bitmemiş olan savaşı sona erdirmektir. Zira bunun alternatifi işlerin daha da kötüye gitmesidir.”

1151360cookie-check‘İsrail, El Kaide’ye karşı Hamas ile anlaşmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.