İsrail, Saddam sonrasından endişeli

İsrail Radyosu’na bir açıklama yapan Sneh, Saddam’ın idam edilmesini değerlendirirken, Irak’ın güneyinde hem merkezi hükümette hem de güney Irak’taki Şii toplumunda İran’ın etkisinin güçlenmesinden endişe duyduğunu belirtti.

Irak’ın Ortadoğu’ya kargaşa yayan, bir bölgesel “terör istasyonu” haline geldiğini ifade eden Sneh, “Bundan sonra ne olacak diye endişelenmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Öte yandan, İsrail’in aşırı sağ eylemcilerinden Baruch Marzel ise Saddam’ın idamını memnuniyetle karşıladı. Yediot Ahronoth’a bir açıklama yapan Marzel, İsrail’in düşmanlarının bir bir sonunun geleceğini ifade ederken, “İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Saddam Hüseyin seni bekliyor” diye konuştu.

İDAMA AB’DEN SESSİZ ONAY

Bugüne kadar prensipte karşı olduğu idam cezaları sözkonusu olduğunda en azından itirazını kayda geçirmeyi seçen AB, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idamında farklı bir tutum sergiledi.

AB Komisyonu’nun dış ilişkilerden sorumlu Üyesi Benita Ferrero-Waldner, yaptığı yazılı açıklamada “Saddam’ın yargılanması ve asılması insanlığa karşı suç işleyenlerin adaletten kaçamayacağı anlamına geliyor” dedi.

“Saddam Hüseyin’in idamıyla Irak’ın tarihinde uzun ve acılı bir dönem kapanmıştır” denilen AB açıklamasında, Saddam Hüseyin’in kariyerinin ve mirasının “şiddet ve terör politikasının bir işe yaramadığını gösterdiği” ifade edildi.

1143560cookie-checkİsrail, Saddam sonrasından endişeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.