İsrail ve Hizbullah savaş suçlusu

Merkezi Londra’da bulunan uluslararası örgüt, Lübnan saldırılarıyla ilgili üçüncü raporunda, İsrail-Hizbullah çatışması sırasındaki uluslararası insani hukuk kuralları ihlali için BM gözetiminde kapsamlı ve bağımsız bir soruşturma yürütülmesi çağrısı yinelendi. 

Raporda İsrail güçleri, “büyük çaplı, ayrım gözetmeksizin ve orantısız güç kullamakla” suçlandı. 

İsrail’in Güney Lübnan’ı ağır silahlarla bombardımanına özellikle de çatışmaların son günlerinde sivil bölgelerde kullandığı ve hala insan hayatını tehdit eden geniş çaplı misket bombalarına dikkat çekilen raporda, sivil altyapıya yönelik, aralarında Ciyye elektrik santralinin bombalandığı saldırılarda çevreye de ağır hasar verildiği kaydedildi. 

Raporda, bu çerçevede İsrail güçlerinin sivil hedeflere doğrudan saldırılar düzenlendiğinin görüldüğü belirtildi. 

Çatışan taraflara, “bildirilen ihlallerle ilgili hemen bağımsız, tarafsız ve tam bir soruşturma” yapmaları çağrısında bulunulan raporda, BM’den de insan hakları ihlalleriyle ilgili uluslararası komisyon kurması istendi. 

Sivillerin öldürüldüğü İsrail saldırıları ve aynı zamanda İsrail güçleri tarafından yapılan diğer saldırıların siviller üzerindeki etkileri üzerinde durulan raporda, ayrıca Hizbullah’ın sivilleri “canlı kalkan” olarak kullandığı iddialarının da incelendiği, ancak bu konuda henüz delil bulunmadığı kaydedildi. 

Örgütün, BM’yi, Hizbullah ve İsrail tarafından bulunulan uluslararası hukuk kuralları ihlallerinin kanıtlarını araştırmak ve kurbanlar için savaş tazminatı ödenmesini sağlamak için güçlendirilmiş uluslararası komisyon kurmaya çağırdığı belirtilen raporda, ayrıca her iki taraf için silah ambargosu uygulanması ve parça tesirli silahlar için acil moratoryum ilan edilmesi istendi. 

Bu arada Uluslararası Af Örgütünün Orta Doğu ve Kuzey Afrika programı yöneticisi Malcolm Smart, örgütün elde ettiği bilgilere dayanarak, ateşkesten bu yana üç aydan fazla zaman geçmesine rağmen, tarafların çatışmada yapılan ciddi ihlalleri araştırmaya bile başlamadığını belirtti. 

Uluslararası Af Örgütü, Lübnan ve İsrail’de temmuz-eylül ayları arasında yürütülen alan araştırmalarının temel alındığını belirttiği raporunun, kurbanlarla röportajlardan elde edilen delillere, İsrail-Lübnan askeri ve hükümet yetkilileriyle görüşmelere, sivil toplum örgütlerinden edinilen bilgilere ve resmi açıklamalarla medya raporlarına dayandığını kaydetti. 

Örgüt, İsrail’in Lübnan saldırılarındaki bombardımanında yaklaşık üçte biri çocuk olan 1000’den fazla kişinin öldüğünü belirtiyor.

1141070cookie-checkİsrail ve Hizbullah savaş suçlusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.