İsrail’den Hamas’a ret

Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas, dün İsrail’e Gazze’ye yönelik ekonomik ambargoyu kaldırması ve askeri saldırıları durdurması karşılığında, gayriresmi bir ateşkes önerisi iletmişti.

Hamas ateşkesi, bir “sükûnet dönemi” olarak tanımlamıştı.

İsrail hükümet sözcülerinden David Baker, Hamas’ın önerisini, grubun yeniden örgütlenmek ve silahlanmak için ürettiği bir hamle olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Baker, İsrail’in vatandaşlarını korumak için güç kullanmaya devam edeceklerini de ekledi.

İKİ ASKER ÖLDÜ

Bu arada Batı Şeria sınırındaki Tulkarem’de bir fabrika yakınlarında, iki İsrailli güvenlik görevlisinin cesetlerinin bulunduğu bildirildi.

Olay hakkında henüz net bir açıklama yapılmazken, İsrailli yetkililer, askerlerin, Filistinli militanlarca öldüğünü söylediler.

Filistinli gruplar ise, henüz olay hakkında bir açıklama yapmadılar.

İsrail ablukaları yüzünden hayatın felce uğradığı Gazze Şeridi’nde son olarak Birleşmiş Milletler insani yardım faaliyetlerini dün durdurmak zorunda kalmıştı.


BM YARDIMI NEDEN DURDU?

İsrailli yetkililer ise bir sükûnet dönemi oluşturulmasına hazır olduklarını, topraklarına atılan Filistin füzeleri durursa Gazze’ye saldırmak için nedenleri kalmayacağını söylüyorlardı.

Ancak İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev “Yalnızca fırtınadan önceki sessizlik olacak bir sükûnet dönemine razı değiliz” diyerek, öneriye temkinli yaklaştıklarını ortaya koydu.

Ateşkes teklifini Hamas adına eski dışişleri bakanlarından Mahmud Zahar, Mısır İstihbarat Servisi Başkanı Ömer Süleyman’a Kahire’de iletmişti.

Ömer Süleyman, Hamas-İsrail ilişkilerinde başlıca aracı olarak biliniyor.

ATEŞKES 6 AY İÇİNDİ

Mahmud Zahar, Kahire’de yaptığı açıklamada İsrail’le Gazze Şeridi arasındaki ateşkesi altı aylık bir süre için düşündüklerini ve ateşkesin Batı Şeria’yı da kapsayacak şekilde genişletilebileceğini belirtmişti.

Batı Şeria, Hamas’ın rakibi el Fetih örgütü ve Özerk Yönetim Başkanı Mahmud Abbas’ın denetiminde.

Son aylardaki İsrail saldırıları genelde Hamas denetimindeki Gazze Şeridi’nde yoğunlaşıyor.

Hamas iktidara geldiğinden beri bölgeye neredeyse nefes aldırmayan bir abluka uygulayan İsrail, Gazze’den topraklarına atılan füzelere karşılık ağır saldırılar düzenliyor.

Buna karşılık Mahmud Abbas yönetimiyle barış pazarlıklarını canlandırmak için masaya oturmuş durumdalar – ancak geçen yıl ABD’nin girişimiyle başlatılan bu görüşmeler çıkmazda.  (BBC)

1170390cookie-checkİsrail’den Hamas’a ret

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.