İsrail’e doğalgaz satışına tepki

Mısır ve İsrail arasında 2005 yılında imzalanan ‘iki ülke arasında,  100km’lik doğalgaz boru hattının kurulmasıyla ilgili’ anlaşmanın ardından, çalışmalarının tamamlanmasıyla, Mısır, geçtiğimiz günlerde, İsrail’e  yönelik  doğalgaz ihracatına başladı.

İhracatın başlaması, halk arasında büyük tepkilere neden olurken, Mısır Parlamentosu’nda da milletvekilleri devletin, bu karar ve uygulamasına karşı çıktı.

Parlamento sözcüsü Fathi Sorour ‘devletin, İsrail’le yaptığı bu anlaşmada, hata ettiğini; konuyla ilgili olarak, meclise hiçbir açıklama yapılmadığı için, milletvekillerinin, karanlıkta bırakıldığını’ söyledi. Açıklamalarını takiben, Sorour, konuyu, Mısır Endüstri Komitesi’ne de şikayet olarak yansıttı.

Endüstri Komitesi Başkanı ve iktidardaki Demokratik Halk Partisi  üyesi, işadamı Mohamed Abdul-Ein ise ‘Petrolden sorumlu Bakan Sameh Fahmi ve konuyla ilgili diğer yetkililerin, resmi bir sorgulamaya tabi tutulacağına dair’ söz verdi.

Hukuk ve Parlamento’dan sorumlu Devlet Bakanı Moufid Shehab ise yaptığı açıklamada, “Mısır Hükümeti’nin, İsrail ile 2005 yılında ihracat anlaşması yaptığına dair iddialari reddederek; anlaşmanın her iki ülkedeki özel sektore ait  yatırım şirketleri tarafından gerçekleştirildiğini’ söyledi.

Konunun, Mısır Parlamentosu tarafından tartışılmasının gereksiz olduğunu da sözlerine ekleyen Shehab, aynı zamanda ‘Petrolden sorumlu Mısır Genel Organizasyonu ile meclis başkanlığının, 2000 yılında imzalamış olduğu anlaşma metninde, diğer uluslararası sözleşmelerin kabul edileceğine dair maddelerin de yer aldığını’ vurguladı.

Muhalefet Ghad Partisi lideri H.Hemeida, hükümeti, ‘yahudilere ucuz fiyata doğalgaz satmakla suçlarken; böyle giderse, hükümetin, Nil Nehri suyunu bile yahudi düşmanlara satabileceği’ yorumlarında bulundu.

Müslüman Kardeşliği Grubu Parti üyeleri ise ‘Mısır Devleti’nin, bu uygulamalarıyla, Filistinli’lere karşı suç islediğini’ iddia etti.

Tüm bu tepkilere karşı ise,  Hukuk ve Parlamentodan sorumlu Devlet Bakanı M. Shehab ‘Mısır ve İsrail hükümetlerinin 2005 yılında, sadece,  Mısır’da Kuzey Sinai’deki petrol yataklarından, İsrail’in Ashkelon kentine uzanacak, 100 km’lik doğalgaz boru hattının kurulması konusunda bir anlaşma yaptığı’ açıklamasında bulundu.

Diğer taraftan, Mısır Doğalgaz Holding Başkanı Mahmoud Latif, yaptığı basın açıklamasında ise ‘gelecek 15 yıllık süreç içerisinde, Mısır–İsrail arasındaki  anlaşmaya dayanılarak, yılda 1.7 milyar metre-küp, doğalgaz ihracı gerçekleştirilmesinin amaçlandığını’ bildirdi.

1169710cookie-checkİsrail’e doğalgaz satışına tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.