İsrail'e eski Mossad'çı kadın başbakan

Gecenin büyük bölümünde, Tzipi Livni'nin taraftarları İsrail televizyonlarının yayınladığı sandık başı anketlerinden sonra, ışıltılı bir zafer kazandıklarını düşünerek sevinç yaşadı.

Çünkü bu anketlerde Livni'nin yüzde 48, Mofaz'ınsa yüzde 37 oy aldığı belirtiliyordu.

Hatta bir noktada Başbakan Ehud Olmert, dışişleri bakanını arayıp tebrik etti.

Ancak ilerleyen saatlerde oy sayımı devam ettikçe ve sonuçlar alınmaya başladıkça Livni taraftarları sadece yüzde 1 kadar oy farkıyla kazandıklarını gördü.

Sonuçta da Livni sadece 437 oy farkla seçimi kazandı. 50 yaşındaki bakan, Golda Meir'in 1970'lerdeki iktidarından sonra İsrail'in ikinci kadın başbakanı olabilir.

Livni, anket sonuçlarının yayımlanması ardından taraftarlarına hitaben yaptığı bir konuşmada 'iyiler kazandı' dedi. Livni taraftarlarına gösterdikleri destek için teşekkür etti.

İSTİHBARAT KÖKENLİ

Siyasi kariyerinin başlarında olmasına rağmen, eski bir istihbarat ajanı olan Livni, partinin kurucusu Ariel Şaron'un çizgisinde bir isim ve yolsuzluklara bulaşmamış olması açısından "Bayan Temiz" diye adlandırılıyor.

Livni, Filistinli mültecilerin dönüşü gibi konularda tavize yanaşmasa da İsrail'in bir Filistin devletiyle bir arada varolabileceği tezinin en ateşli savunucularından.

Aslen avukat olan Livni'nin en zayıf noktası ise bir çok başbakanın ortak noktası olan askeri deneyimden yoksunluğu olarak gösteriliyordu. Ancak buna karşılık Livni eski bir Mossad ajanı.

Livni'nin en büyük rakibi şu anda üç başbakan yardımcısından biri ve Ulaştırma Bakanı olan Şaul Mofaz. Eski Genelkurmay Başkanı Mofaz, partinin şahinlerinden biri olarak tanımlanıyor.

Mofaz, nükleer programını devam ettirdiği takdirde ülkesinin İran'a saldırı düzenleyebileceği uyarısında bulunmuştu.

Kamu Güvenliği Bakanı Avi Dihter ve Fas doğumlu İçişleri Bakanı Meir Şitrit de bu iki ismi geriden izleyen diğer adaylar.

Parti lideri ve Başbakan Ehud Olmert, hakkında yürütülen yolsuzluk suçlamaları nedeniyle yıpranmış ve iki ay önce görevden ayrılacağını duyurmuştu.

Partinin yeni liderinin, yeni bir koalisyon hükümeti kurmak için altı hafta süresi olacak.

Bu süre içindeyse Başbakan Ehud Olmert görevini sürdürecek.

Koalisyonun büyük ortağı İşçi Partisinin lideri ve Savunma Bakanı Ehud Barak, erken seçime gerek olmadığını, Kadima'nın yeni bir lider seçmesiyle hükümetin seçimsiz yeniden oluşturulabileceğini söylemişti.

Ancak diğer partilerin tavrı da önem taşıyor. Eğer herkesi tatmin edecek bir koalisyon formülü oluşturulamazsa, ülke seçime de gidebilir.

Muhalefetteki Likud Partisinin lideri Benyamin Netanyahu, ısrarla erken seçime gidilmesini istiyor ve bir seçim durumunda zafer için şanslı görünüyor.

2005'te kurulan Kadima Partisinin yeni liderini bekleyen bir diğer zorlu görev de, yıl sonuna kadar Filistinliler'le bir barış anlaşmasına varmayı hedefleyen Amerikan destekli sürecin devamını sağlamak.

Başbakan Ehud Olmert ise görevden ayrıldıktan sonra hakkındaki soruşturmalara odaklanarak masumiyetini kanıtlamaya kararlı olduğunu söylüyor.

Yolsuzluk soruşturması, Amerikan vatandaşı Morris Talansky'nin 2006 yılında Olmert'in seçim kampanyası için yaptığı bağışların usulsüz olup olmadığına odaklanıyor. (BBC)
 

1178600cookie-checkİsrail'e eski Mossad'çı kadın başbakan

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.