'İsrail'in, İran'ı vurmasını ABD onaylamamış

Gazeteye göre İsrail geçen Mayıs ayında İran'ın nükleer tesislerini bombalamayı ciddi ciddi planlamasına karşın ABD Başkanı George Bush'tan umduğu desteği alamamış.

"Bush, Beyaz Saray'daki süresi dolana dek fikir değiştirmeyeceğini de sözlerine ekledi" diye yazan The Guardian bu haberini üst düzey Avrupalı diplomatik kaynaklara dayandırdı.

Gazete söz konusu kaynağın da bu bilgiyi, İran'a saldırının konuşulduğu Bush-Olmert görüşmesinden bir süre sonra, İsrail Başbakanı Olmert'le görüşen Avrupalı bir devlet başkanından öğrendiğini yazdı.

Guardian'ın haberi özetle şöyle:

"Bu kaynaklara göre Bush'un, İran'a saldırıyı desteklemeyi reddetmesi, iki faktöre dayanıyor gibi görünüyor. Bunlardan biri, İran'ın misilleme yapacağı kaygısı. Bu misilleme, Irak ve Afganistan'daki askeri ve diğer personele, ayrıca Basra Körfezi'ndeki Amerikan donanmasına yönelebilirdi. Diğer faktör ise İsrail'in, çok sayıda uçak kullanarak da olsa, İran'ın nükleer tesislerini tek bir akında etkisiz hale getiremeyeceği kaygısıydı. Akınların birkaç gün sürmesi ise, toptan savaş riskini de beraberinde getirecekti."

Gazetenin danıştığı İsrail hükümet sözcüsü ise, bu iddiaları reddetti.

1179320cookie-check'İsrail'in, İran'ı vurmasını ABD onaylamamış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.