İsrailli liderlerden Erdoğan’a mektup

İsrail’in, Suriye ile barış karşılığında Golan Tepeleri’ni terketmeye hazır olduğu ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla, bu yöndeki mesajını Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a ilettiği haberlerinden sonra, Golan Tepeleri’nde yaşayan İsrailli toplum liderleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi.

Mektupta, Golan Tepeleri’ndeki toplum liderleri, Türkiye’den Hatay modelini dikkate almasını ve İsrail-Suriye arasındaki barış görüşmelerini, İsrail’in bölgeden çekilmesi önkoşuluna bağlanmaksızın sürdürmesini istediler.

Haaretz gazetesinin verdiği habere göre, Golanlı toplum liderlerince Başbakan Erdoğan’a gönderilen mektupta, görüşmelerin seyrinin Türkiye ve Suriye’nin, Ankara tarafından 1939 yılında ilhak edilen Hatay üzerindeki uzlaşmazlıklarını çözmek için kullandıkları aynı yönteme dayandırılmasını isteniyor.

Katzrin Yerel Yönetim Başkanı Sammy Bar-Lev ve Golan Bölge Meclis Başkanı Eli Malkha, mektupta, ”Türkiye, uzun süren çetin bir uyuşmazlığın ardından Suriye ile barış yapma becerisini kanıtlamış bir ülkedir” dediler.

İki yetkili, çağrılarını şöyle noktaladılar: ”Sizden, İsrail ile Suriye arasında barışa yol açmanız için Hatay vilayetiyle ilgili başarılı Türk modelini kullanmanızı istiyoruz.”

İsrail’in, Suriye ile barış karşılığı Golan Tepeleri’nden çekilebileceği mesajlarının ve bu mesajların Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından da doğrulanmasına karşın İsrail Başbakanı Ehud Olmert, sessizliğini sürdürüyor.

İsrail kabinesinin Müslüman Arap Bakanı Galip Macadele ise Olmert’in görüşlerine destek verdi. Macadele, ”Eğer Suriye’yi Şer Üçgeni’nden çekip almak; karşılığında Filistinliler ile Arap dünyası ile gerçek bir barış almak istiyorsak, Golan Tepeleri’nden geri çekilmek durumundayız” dedi.

1170340cookie-checkİsrailli liderlerden Erdoğan’a mektup

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.