Sırbistan’dan büyükelçilerine ‘geri dön’

BETA Ajansı’ndaki haberde, Sırbistan’ın, başta Türkiye ve Fransa olmak üzere, Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerdeki büyükelçilerine ülkelerine geri dönüş emri verdiği bildirildi.
Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, Sırbistan’ın ABD Büyükelçisi’nin de geri çekildiğini belirterek, tanımanın, ABD’nin güç politikasının ”gerçek yüzünü” gösterdiğini söyledi.

Bu arada Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bu konuda kendilerine bu aşamada ulaşan resmi bir bildirim bulunmadığını bildirdiler.

BELGRAD’DAKİ TÜRK ELÇİLİĞİNE SALDIRI

Sırbistan’da Kosova’nın bağımsızlık ilanına karşı düzenlenen protesto eylemleri sırasında, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçiliğinin de taşlı saldırıya uğradığı belirtildi.

AP ajansının haberine göre, Belgrad’da binlerce üniversite öğrencisi kent merkezinde yürüyüşe geçerek, “Kosova bizimdir” yazılı pankartlarla Kosova’nın bağımsızlığına karşı çıktı.

Haberde, önceki gün başlayan ve dün de devam eden gösteriler sırasında protestocuların Türkiye Büyükelçiliği ile yakınındaki McDonalds’s restoranını da taşladığı belirtildi.
 
“OMUZLARINDA TARİHİ SORUMLULUK VAR”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kosova’nın bağımsız bir cumhuriyet olarak dünya sahnesinde yerini almasının, Balkanların barış, huzur ve istikrara kavuşması yönünde atılmış çok önemli bir adım olduğunu belirtti.

Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında sözlerine, 17 Şubat Pazar günü bağımsızlığını ilan eden Kosova Cumhuriyeti’ni kutlayarak başladı.

Kosova Cumhuriyeti’nin öncelikle Kosova halkına, Balkanlara, Avrupa’ya ve tüm insanlığa hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, “Şimdi Kosova halkının, Kosovalı yöneticilerin omuzlarında tarihi bir sorumluluk olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum. Kosova içindeki her kesime, her bir vatandaşa eşit muamele edilmesi, barış, huzur, istikrar, birlik ve beraberliğin korunması her zamankinden daha fazla önem arz ediyor” dedi.

SIRBİSTAN’LA İLİŞKİLERİMİZE ÖNEM VERİYORUZ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin Kosova’yı tanımasına ilişkin mektubun dün Kosovalı yetkililere faksla iletildiğini, mektubun aslının ise bugün bir büyükelçi tarafından Kosova yönetimine teslim edileceğini bildirdi.

Babacan, iki günlük ziyaret için Moskova’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanında düzenlediği basın toplantısında, Sırbistan’ın Ankara’daki büyükelçisini geri çekmesine dair bir soru üzerine, “Sırbistan’ın Ankara’daki büyükelçisini geri çektiğine dair kendilerine gelen resmi bilgi bulunmadığını” kaydetti.

Sırbistan’ın Balkanlar’ın geleceğiyle ilgili önemli rolü ve aynı zamanda önemli sorumluluğu bulunan bir ülke olduğunu vurgulayan Babacan, “Biz Sırbistan ile olan ilişkilerimizin ve işbirliğimizin önümüzdeki dönemde daha da gelişmesine önem vermekteyiz” dedi.
Babacan, bir başka soru üzerine, Türkiye’nin, Balkanlar’da bağımsızlığını ilan eden diğer ülkelerde olduğu gibi, “Kosova’yı da tanıyan ilk ülkeler” arasında yerini aldığını söyledi.

15 ÜLKE TANIDI

Bağımsızlığını pazar günü ilan eden Kosova’nın şimdiye kadar aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 15 ülke tarafından tanındığı bildirildi.

Şu an itabariyle Kosova’nın bağımsızlığı 15 ülke tarafından tanındı. Türkiye ise Kosova’yı tanıyan ilk oniki ülke arasında yer aldı. Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ülkeler sırasıyla şöyle:

“ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Estonya, Afganistan, İtalya, Letonya, Arnavutluk, Avusturalya, Belçika, Türkiye, Finlandiya, Litvanya ve Kostarika”.

1167060cookie-checkSırbistan’dan büyükelçilerine ‘geri dön’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.