Sri Lanka’da protestolar sonrasında Başbakan istifayı kabul etti

Ekonomik kriz protestolarının sürdüğü Sri Lanka’da halk, Sri Lanka Devlet Başkanı Rajapaksa’nın sarayını bastı. Artan protestolar sonucunda Başbakan Ranil Wickremesinghe istifa etmeyi kabul etti.

 

AFP’nin aktardığı habere göre, ekonomik kriz nedeniyle hayat şartlarının ağırlaştığı Sri Lanka’nın başkentinde uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen halk protesto gösterileri düzenliyor. Sokağa çıkan halkın Başkanlık Sarayı’nın etrafını sarması üzerine Sri Lanka Devlet Başkanı’nın kaçtığı aktarıldı.

Reklam

Sri Lanka Başbakanı, Devlet Başkanı kaçtıktan sonra acil kabine toplantısı çağrısında bulundu.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMİŞTİ

Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’da bugün yapılması planlanan büyük protesto öncesinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ile Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin istifası talebiyle Kolombo’da yapılması beklenen geniş çaplı protesto öncesinde önlemler alınmıştı.

Kolombo ve civarında yerel saatle 21.00’de sokağa çıkma yasağı başlamıştı.

ÖĞRENCİLERDEN PROTESTO

Siyah giyinen binlerce öğrenci, Kolombo’da Rajapaksa ve Wickremesinghe’nin istifası talebiyle protesto gösterisi düzenledi.

Ellerinde siyah bayrak taşıyan öğrenciler, “Yeter – şimdi gidin” yazılı pankartlar taşıdı.

Reklam

20-30 Haziran’da bulundukları Kolombo’da Sri Lankalı yetkililerle görüşen Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti ile Sri Lanka yönetimi arasında “kurtarma paketi”ne ilişkin görüşmeler sürüyor.

Sri Lanka anayasasına göre, kendi rızasıyla istifası etmediği sürece bir devlet başkanının görevden alınması neredeyse imkansız.

SRİ LANKA’DAKİ DURUM

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisinin çevresinde 9 Mayıs’ta toplanan protestocular ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs’ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.

Ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekilinin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

BAŞBAKAN RANİL WİCKREMESİNGHE İSTİFA ETMEYİ KABUL ETTİ

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, protestocuların cumhurbaşkanının konutunu ve ofisini bastığı gün Parlamentodaki parti liderlerinin hem kendisinin hem de güç durumdaki cumhurbaşkanının istifa etmesini talep ettikten sonra istifa etmeyi kabul etti.

Başbakanın sözcüsü Dinouk Colambage yaptığı açıklamaya göre, Wickremesinghe’in tüm partiler yeni bir hükümet kurma konusunda anlaşmaya vardığında istifa edecek.

2621400cookie-checkSri Lanka’da protestolar sonrasında Başbakan istifayı kabul etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.