ÖSS’den ‘açık uçlu’ sorular

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ilk aşamada, sınava giren öğrenci sayısı az olduğu bu yöntemin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 2008 yılında uygulanacağını bildirdi. Türkiye’de ÖSS’ye giren öğrenci sayısı birkaç yüz bin kişiye indirilirse bunun uygulanabileceğine işaret eden Prof. Dr. Yarımağan, ”Türkiye bu sınavdan kurtulmak istiyorsa bir siyasi liderin veya bir bakanın ‘ÖSS’yi kaldıracağız’ demesi yetmez” dedi. 


ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, AA’ya yaptığı açıklamada, bugünkü ÖSS sisteminden kimsenin memnun olmadığını belirterek, sorunun giderilmesi için öncelikle kontenjanların artırılması gerektiğini vurguladı. Bunun kısa sürede olmayacağını bildiklerini, ancak belirli bir dönemde ve planlı bir şekilde artırma yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yarımağan, yeni üniversite açılmasının da yeterli olmayacağını söyledi.


”Tüm ülkelerin sınav yaptığını, ancak Türkiye gibi üniversitelerin tüm bölümlerine sınavla öğrenci alan başka bir ülke bulunmadığını” vurgulayan Prof. Dr. Yarımağan, “Örneğin bizde kontenjanı sınırsız olan Açıköğretime bile sınavla giriliyor. Bunun başlıca nedeni de lise diplomasının belirli bir seviyeyi garantileyememesi. Bu biraz abartılmış da olsa Türkiye’de bir gerçeği dile getiriyor. Kimse lise diplomasına güvenmiyor. Bunu yıkmak, ya liselerde diplomanın daha ciddi bir biçimde verilmesi ya da bir bitirme sınavı, olgunluk sınavı gibi bir sınav yapılmasıyla mümkün olur” dedi.


ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, diğer ülkeler gibi Türkiye’de de üniversiteye girişte çoktan seçmeli testlerin yanı sıra ”açık uçlu” soruların yöneltildiği sınav yapılabilmesine bir adım olması açısından hazırlıklara başladıklarını bildirdi. Prof. Dr. Yarımağan, şöyle konuştu: 


”Çoktan seçmeli testler dışında açık uçlu soruların da yer aldığı sınavların üniversiteye girişte yapılabilirliği denemek için KKTC’de bunun bir uygulamasını 2008 yılında yapmak üzere hazırlıklara başladık. KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM ve YÖDAK olarak el birliğiyle bu hazırlıkları yapıyoruz. 


Az önce söylediklerim de Türkiye’de önümüzdeki 3-5 yıl içinde gerçekleşirse, Türkiye açısından bir hazırlık, bir bilgi birikimi olur. Üniversiteye girişi sadece çoktan seçmeli test sınavıyla yapan tek ülke biz kaldık.” 


Diğer ülkelerin de test sınavı yaptıklarını, çünkü test yönteminin uygulandığı sınavın kolay gerçekleştirildiğini, objektif olduğunu ve iyi öğrenci seçtiğini anlatan Prof. Dr. Yarımağan, ancak test yönteminin de ”yan etkileri” bulunduğunu ifade etti.

1035740cookie-checkÖSS’den ‘açık uçlu’ sorular

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.