İstanbul ‘Çekim Merkezi’ oluyor

18 Eylül’de açılacak olan sergide, Jeff Koons (ABD), Juan Munoz (İspanya), Louise Bourgeois (ABD-Fransa), Santiago Sierra (İspanya), Richard Wentworth (İngiltere), Anish Kapoor (İngiltere), Chritian Boltanski (Fransa), Rem Koolhaas (Hollanda) gibi çağdaş sanatın en seçkin örneklerinin yanısıra Türkiye’den Gülsün Karamustafa, Haluk Akakçe, Kemal Önsoy katılıyor.

Serginin küratörlüğünü, Venedik Bienali’nin bu yılki küratörlerinden biri olan Roza Martinez yapıyor.

Serginin konusu, fizikte, bir objenin kütlesinin yoğunlaştığı noktanın çekimin merkezi olduğu görüşünden yola çıkarak belirlenmiş, Sanatta, bu kavram, yeni estetik dünyalar kurmak amacıyla, kararlılık ve belirsizlik arasında sürekli devam eden devinimi anlatmak amacını taşıyor. Merkez ve çevre arasındaki dinamiklerin değişmesiyle  birlikte, sanat eğilimlerinin çoğalması, yeni kültürel merkezlerin oluşması, farklı sanat formlarının birbirinin içine girerek eklektik yapılar oluşturması bağlamında bir ’Çekim Merkezi’nden artık ne kadar bahsedilebilir bilinmez ama bu sergi belki de bu belirsizliği irdelemek yönünde bir girişim olabilir.

En azından serginin küratörü Roza Martinez’in bir çekim merkezi yarattığı kesin. Onsuz uluslararası bir sanat olayı göremez olduk son yıllarda. 1997 İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü de o yapmıştı. Ayrıca, sergideki isimler, son onyılların yıldız sanatçıları olması bakımından zaten daha baştan bir çekim merkezi yaratacağı belli. Ancak, bu sanatçıların kendilerine özgün ve bilinen tarzları dışında, yeni sanatsal coğrafyalara açılıp “yeni estetik” değerler üretmelerini beklemek de, Türkiye’nin AB’ye girme şansından fazla olduğunu söylemek sanırım iyimserlik olur.

İstanbul Bienali (16 Eylül-30 Ekim) ile aynı döneme gelen  bu sergiyle birlikte, İstanbul’un dünya sanat çevrelerinde bir çekim merkezi olması olasılığı daha fazla gibi.

16 Eylül’de açılacak olan İstanbul Bienali, adını içinde yapıldığı kentten alıyor; ‘İstanbul’. Küratörlüğünü Charles Esche ve Vasıf Kortun’un yaptığı bienale farklı ülkelerden 53 sanatçı ve grup katılacak.

1113620cookie-checkİstanbul ‘Çekim Merkezi’ oluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.