İstanbul Formu’nda AB ile KKTC krizi!…

AB’nin, KKTC’nin “Kıbrıs Türk Devleti” sıfatıyla toplantıya katılmasında ısrar eden Ankara’ya “geri adım atmazsanız toplantının ertelenmesini isteyeceğiz” restini çekmesinin ardından çözüm arayışları hızlandı.


AB Dönem Başkanı Hollanda’nın, KKTC için Rumlarca “Turkish Cypriot Community” (Türk Kıbrıs Toplumu), Türkiye ve KKTC tarafından ise “Turkish Cypriot Country” (Turk Kıbrıs Ülkesi) olarak algılanabilecek “TCC” önerisini ortaya attığı, ancak önerinin Ankara tarafından kabul edilmediği belirtiliyor.


ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Yunanistan’ın desteğindeki Rum Yönetimi’nin, İKÖ’nün Haziran ayında aldığı karar uyarınca KKTC’nin Forum’a “Kıbrıs Türk Devleti” tanımıyla katılmasını önlemek için başlattığı yoğun kampanya, AB nezdinde istenen sonuç verdi.


Brüksel’de toplanan AB Daimi Temsilcileri, Ankara’ya rest çekerek, Türkiye’nin geri adım atmaması halinde toplantının ertelenmesi kararını verdi. Daimi Temsilciler toplantısı öncesi salı akşamı Ankara’da AB Büyükelçileri ile bir araya gelen Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Baki İlkin ise Türkiye’nin geri adım atmayacağını bildirmişti. New York’tan dönem Dışişleri Bakanı Gül de toplantının “siyasi” değil, “kültürel” bir toplantı olduğunu belirterek İKÖ tarafından benimsenen sıfatın KKTC’nin tanınması anlamına gelmediğini vurgulamıştı.
     
HOLLANDA ÇABASINI SÜRDÜRECEK


Üst düzey bir AB diplomatı, Türkiye’nin yaklaşımını değerlendirirken “Sorun, AB’nin farklı bir perspektifinin olmasıdır çünkü Rumlar, Kuzey Kıbrıs’ın toplantıya ‘Kıbrıs Türk Devleti’ adı altında katılması durumunda, tanıma ile ilgili kırmızı çizginin aşılacağını düşünüyorlar. Bir formül bulunmazsa AB, Türkiye’den toplantıyı ertelemesini isteyecek” diye konuştu.
     
“TCC” FORMÜLÜ


Bu arada, Hollanda’nın çözüm bulmak amacıyla bazı formüler üzerinde durduğu de belirtiliyor. Bu formüllerden biriyle, KKTC’nin Forum’a “TCC” sıfatıyla katılması öngörülüyor. Rumlar’ın, KKTC’nin toplantıda İKÖ’daki eski tanımı olan “toplum” sıfatıyla yer almasını istedikleri dikkate alınarak, her iki tarafın kabul edilebileceği düşünülen “TCC” formülü geliştirildi.


Böylece, “TCC” sıfatının, Rumlarca “Turkish Cypriot Community” (Türk Kıbrıs Toplumu), Türkiye ve KKTC tarafından ise “Turkish Cypriot Country” (Turk Kıbrıs Ülkesi) olarak algılanabileceği düşünülüyor. Ancak, Türk tarafının bu öneriyi kabul etmediği bildiriliyor.


 AB diplomatı, “Toplantıya sadece dört gün var. Bugün (perşembe) kritik bir gün. Çözümün bulunmaması durumunda AB tarafı, toplantıya katılamayacak” diye konuştu.

676020cookie-checkİstanbul Formu’nda AB ile KKTC krizi!…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.