İstanbul’da olağanüstü Suriye toplantısı

BBC Türkçe’ye konuşan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Selçuk Ünal, toplantıya 14 ülkenin bakanlık düzeyinde katıldığını belirtip “Toplantının herhangi bir formatı yok. Görüş alışverişinde bulunulacak. Son dakikada ortaya çıkmış bir şey değil” dedi.

Ünal, Terörizmle Mücadele Küresel Forumu’na katılacak 17 ülkeden 13’ünün Türkiye’ye gelmeden önce Suriye konulu bir toplantı düzenlenmesi konusunda fikir birliğine vardığını söyledi.

Sözcü, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’ün yalnızca Suriye toplantısı için İstanbul’a geldiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Suriye muhalefetine destek sağlamak amacıyla bir Koordinasyon Grubu toplama konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Açıklamada ayrıca 15-16 Haziran tarihlerinde İstanbul’da yapılacak ve tüm muhalefeti kapsayacak koordinasyon toplantısına bir temsilci gönderilmesine karar verildiği de aktarıldı.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Katar Başbakanı ve ABD, İngiltere, BAE, Türkiye, Tunus, Suudi Arabistan, Fas, Ürdün, İtalya, Almanya, Fransa, Mısır Dışişleri Bakanları, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile Kuveyt ve İspanya’dan üst düzey temsilciler katıldı.

Ashton, Juppe ve Hague bugün düzenlenen Terörizmle Mücadele Küresel Forumu’na katılmıyor.

Ünal, “Ülke temsilcileri İstanbul’a gelmişken Suriye’yi de görüşelim dediler. Biz de buna ev sahipliği yapabileceğimiz söyledik” diye konuştu.

Muhalif Özgür Suriye Ordusu, BM-Arap Birliği ortak temsilcisi Kofi Annan’ın barış planına uymayacağını açıklamıştı. (BBC)

1345250cookie-checkİstanbul’da olağanüstü Suriye toplantısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.