İstenmeyen tasarı TBMM’ye gönderiliyor

Bakan Çelik, Türk-İş ve Hak-İş’in Ankara Plaza Otel’de ortaklaşa düzenlediği “Medya Örgütlenmesi Yoluyla Çocuk İşçiliğine Karşı Farkındalık Geliştirme Projesi” tanıtım toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Bir gazetecinin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın ne zaman görüşüleceğini sorması üzerine Çelik, alt komisyonun raporunun basımının tamamlandığını, şu anda dağıtımının yapıldığını söyledi. Bu işlem tamamlandıktan sonra 48 saat geçmesi gerektiğini belirten Çelik, “Perşembe günü görüşürüz diyorduk ama zor gözüküyor. Büyük bir ihtimalle önümüzdeki hafta Meclis Genel Kuruluna gelecek” dedi.


Yapılan eylemlerden sonra, yasada 65 yaş ve 9 bin gün prim gibi konularda değişiklik öngörülüp öngörülmediği yönündeki soruya Çelik, “(Eylem yaparsanız değişiklik yaparız) gibi bir sözüm hiç olmadı” karşılığını verdi. Herhangi bir esnemenin olup olmadığı sorusu üzerine Çelik, şunları söyledi:


“Esneme yok. Esneme değil, olan şey şu: Sosyal taraflara dedik ki ‘hepimizi ilgilendiren bir düzenleme, oturup konuşalım’. Bu konuşmada yasa yürürlüğe girene kadar olacak değerlendirmelerdir. Gerek genel kurul safhasında gerekse yasa yürürlüğe girene kadar diyaloğa devam edeceğiz. Çünkü 70 milyonu ve gelecek kuşaklarımızı da ilgilendiren bir yasadır. Bu, diyaloğu gerektirecek kadar önemli bir yasadır.”


Basında, yasa tasarısından geri adım atılabileceği yönünde haberlerin yer aldığı hatırlatılarak, “65 yaş ve 9 bin gün primde geri adım atılıp atılmayacağına” ilişkin soru üzerine Çelik, sosyal taraflarla görüşmeden bir şey konuşamayacağını belirtti.


Bütün konuları sosyal taraflarla konuşmaya hazır olduklarını yineleyen Çelik, bu konulara temel parametrelerin dahil olup olmadığını ve temel parametrelerde değişiklik yapılıp yapılmayacağı sorusuna, “Temel parametreleri kaldıralım, o zaman adı reform değil, efor olur” yanıtını verdi.


Sosyal taraflarla sürekli görüştüklerini dile getiren Çelik, aralarında sorun varmış gibi gösterilmesini de doğru bulmadığını söyledi. Çelik, “Aramızda sorun yok tabii… Sosyal taraflar bizim ortaklarımız, talepleri olabilir. Bunlar bir yerde örtüştürülecek” diye konuştu.


Çelik, bir başka soru üzerine, sosyal taraflarla bu hafta içinde görüşebileceklerini, bunun yarın da olabileceğini kaydetti.


Bir gazetecinin, “AK Parti hakkındaki kapatma davası yasanın ertelenmesine yol açacak mı?” sorusunu Çelik, “Önümüzdeki hafta yasayı görüşeceğiz” diye yanıtladı.


______________


* Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik

1056860cookie-checkİstenmeyen tasarı TBMM’ye gönderiliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.