Sudan’da ordudan muhalif eylemcilere kanlı müdahale

Sudan’da güvenlik güçleri, başkent Hartum’da Genelkurmay Başkanlığı binasının önünde uzun süredir devam eden oturma eylemine son vermek içih harekete geçti.

Başkentte silah sesleri duyulurken, ölen ve yaralanlar olduğu bildiriliyor. Sudan, Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in geçen Nisan ayındaki darbeyle devrilmesinden sonra bir Geçici Askeri Konsey tarafından yönetiliyor.

Eylemciler, ülkede iktidarı sivil bir yönetimin devralmasını talep ediyordu. Eylemlere önderlik eden Sudan Odalar Birliği’nden yapılan kısa açıklamada, “Şimdi, oturma eylemini dağıtmak için bir girişim başlatıldı” denildi.

Görgü tanıkları, eylemcilerin barikatlar kurduklarını ve güvenlik güçlerini uzak tutmak için bu barikatları ateşe verdiklerini söyledi. Twitter’da paylaşılan videolarda yaralanan insanlar görülüyor, ancak bu videolar henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Sudan Ordusu’ndan henüz bir açıklama gelmedi. Geçen ay eylemcilerin liderleri ve generallar, yeni yönetimin yapısı ve sivil yönetime geçiş için öngörülen üç yıllık süre üzerinde uzlaştıklarını duyurmuştu. Ancak geçiş dönemindeki en yüksek karar mercii olacak konseyin yapısı üzerinde uzlaşamadıkları kaydedilmişti. Konseydeki çoğunluğun, sivillerde mi yoksa askerlerde mi olacağı konusunda anlaşma sağlanamamıştı.

2304140cookie-checkSudan’da ordudan muhalif eylemcilere kanlı müdahale

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.