Sudan’da uzlaşı sağlandı: Egemenlik konseyi dönüşümlü kontrol edilecek

Sudan’da darbe yönetimiyle ile muhalifler, geçiş döneminin idaresiyle ilgili anlaşmaya vardı. Muhalifler ve askerler ülkeyi üç yıl yönetecek egemenlik konseyini dönüşümlü kontrol edecek.
Sudan’da 3 Haziran’da güvenlik güçlerinin, ordu karargahı önünde demokrasi nöbeti tutan göstericileri güç kullanarak dağıtması ve 100’ün üzerinde eylemcinin hayatını kaybettiği olayların ardından karşılıklı durdurulan müzakerelerde taraflar Arap Birliği’nin arabuluculuğu sonrasında bir geçiş planı üzerinde anlaştı. Ülkeyi üç yıl yönetecek egemenlik konseyi muhalifler ve askerler tarafından dönüşümlü olarak kontrol edilecek.

Taraflar arasında iki gündür yoğunlaşan görüşmelerin arabulucularından Arap Birliği temsilcisi Muhammed Hassan Lebatt, anlaşmanın ayrıntılarını bir basın toplantısı ile duyurdu.

Muhaliflerle askerler arasındaki siyasi geçiş süreci anlaşması kapsamında; en az üç yıl boyunca yönetimin en tepe kademesi (devlet başkanlığı) olarak görev yapmak üzere bir ‘egemenlik konseyi’ kurulacak; askerler ile siviller bu konseyi dönüşümlü olarak kontrol edecek, seçimler düzenlenene dek bağımsız bir teknokratlar hükümeti kurulacak, eylemcilere son haftalarda düzenlenen şiddet eylemleri bağımsız bir komite tarafından soruşturulacak.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre taraflar yasama konseyinin kuruluşunun ise ertelenmesine karar verdi.

Hafta başında yeniden başlayan müzakerelere Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ve Afrika Birliği’nin Pan Afrika Parlamentosu üyeleri arabuluculuk ediyor.

Askeri Konsey ve sivil geçiş süreci talebiyle sokaklarda olan Sudanlılar konseyde çoğunluğun hangi tarafta olacağı konusunda anlaşamamış, askerler 3 Haziran Pazartesi sabahı başkent Hartum’daki ordu karargahı önünde 6 Nisan’dan bu yana sivil yönetime geçilmesi talebiyle nöbet tutan muhaliflere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak saldırmış ve 100’ün üzerinde kişi yaşamını yitirmişti. Askerlerle muhalifler arasındaki müzakereler askıya alınmıştı.

Arabulucuların başlattığı müzakerelerin anlaşma ile sonuçlanmasının ardından, Başkent Hartum’da binlerce kişi “Sivil, Sivil” sloganlarıyla sokaklara döküldü. (DIŞ HABERLER)

2312890cookie-checkSudan’da uzlaşı sağlandı: Egemenlik konseyi dönüşümlü kontrol edilecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.