Sümer Erek’in yarım asırlık çizimleri Londra’da sergileniyor

Ressam Sümer Erek’in “Embodied Moments- Vücut Bulmuş Anlar” sergisi, Londra kent merkezindeki Mayfair semtinde bulunan Marquess Galerisi’nde devam ediyor.
Londra’da yaşayan ve 50 yıldan bu yana görsel sanatların çeşitli alanlarında eserler veren Sümer Erek’in farklı cinsiyetlerdeki modellerin çizimlerinden oluşan ve 23 Kasım’da açılan sergi, 22 Aralık 2022 Perşembe gününe kadar açık kalacak.
Elliden fazla seansta gerçekleştirilen ve iki binin üzerinde eserin yer aldığı serginin eş küratörlüğünü Engin Yenidünyaİlayda Uzunarslan ve Semiha Durak üstleniyor.
Sümer Erek “Embodied moments” sergisini açma fikrinin nasıl ortaya çıktığını “Galerinin klasik bir sergi salonundan çok, özel bir evin bir köşesi gibi olması, bulunduğu yerin, bölgenin özelliği beni düşündürdü. Galerinin bu karakteri, paylaşmayı düşünmediğim bu çalışmaları sergilememe neden oldu” sözleriyle açıkladı.
“Serginin kişisel olduğu kadar sanatsal serüveninin de çok düzlemli karakterini nü çalışmalarında da keşfedebilmesine imkan sağladığını” anlatan sanatçı “Ortaya, disiplinler arası, canlı, dinamik bir çalışma çıktı. Serginin bir bölümü, 50 oturumda, 40’ın üzerinde modelle, 7 farklı mekânda gerçekleştirilen, 2 binin üzerinde eserden oluşuyor. Diğeri ise üretimin devam ettiği, katılıma açık, çizimlerin yanı sıra, katılımcının sözsel sunumlarının yer aldığı bölümden oluşuyor” dedi.
Sergi küratörlerinden, İlayda Uzunarslan ise sergiyi “varoluşun ihtişamı” şeklinde tanımlayarak “Sanat tarihinin en tanıdık ve doğal konusu olan beden, sanatçı Sümer Erek’in yeni sergisi ‘Embodied moments’in odak noktası. Sanatçı, çizimlerinde, modellerin farklı bedenlerini ve hareketlerini basit mürekkep çizgileri kullanarak kâğıt üzerine aktarıyor” ifadelerini kullandı.
Serginin diğer küratörü Engin Yenidünya ise altı yaşından bu yana insan bedeni çizen Sümer Erek’in son 50 yılda 500’den fazla model çizdiğini hatırlatarak sergiye ilişkin görüşlerini şu sözlerle ifade etti.
“Her modeli, önünde poz verirken ayrıntılı olarak inceliyor. İki dakikalık bir poz bazen her biri farklı bir şekilde akan beş çizimle sonuçlanıyor. Sümer, uzun bir çekim yapan bir video kamera gibi, fırçasını kâğıda koyar ve bu çalışmayı bitirene kadar kaldırmıyor.”
2655240cookie-checkSümer Erek’in yarım asırlık çizimleri Londra’da sergileniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.