Sürgündeki Morales ülkesi Bolivya’ya döndü

Bolivya’da yeni bir dönem başladı. Geçen yıl protestolar nedeniyle görevini bırakmak zorunda kalan eski Devlet Başkanı Evo Morales’in destek verdiği Luis Acre, ülkenin yeni lideri oldu. Acre yemin ederek görevine başladı. Arjantin’de sürgünde olan Evo Morales ise ülkesine döndü.

Morales’in destek verdiği Luis Acre, düzenlenen seçimleri kazanarak ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Morales döneminde Ekonomi Bakanı olan Luis Acre, yemin ederek görevine başladı. Yemin törenine Arjantin, Paraguay, Kolombiya ve İspanya’dan devlet ve hükümet başkanları da katıldı.

Yeni Devlet Başkanı Luis Acre’yi bekleyen en büyük sorun corona virüs salgınıyla mücedele ve ülkede yeniden birliği sağlamak olacak. 57 yaşındaki Luis Acre, yemin törenindeki konuşmasıda siyasi kriz nedeniyle bölünen ülkeyi birleştirme sözü verdi. Acre “Hükümetimiz barış içinde yaşayabilmek için ülkemizi birleştirerek yeniden inşa etmek için çalışacak. Halkın iradesini ortaya koyduğu demokrasi kurumlarımızın ve toplumumuzun temel yol göstericisi olacaktır” dedi. Acre’yi aday olarak seçen ve seçim stratejisini belirleyen Evo Morales de sürgünde olduğu Arjantin’den ülkesine döndü.

Yeni Devlet Başkanı Acre, Morales’in yeni hükümette rol oynamayacağını söyledi. Ülkenin ilk yerli Devlet Başkanı olan Morales, geçen yılkı seçimlerin ardından düzenlenen protestolar nedeniyle ülkesini terketmek zorunda kalmıştı.

Arjantin’in Bolivya sınırındaki Jujuy eyaletine bağlı La Quiaca şehrine dün ulaşan Morales, geçen yıl kendisiyle beraber ülkeyi terk eden eski Devlet Başkanı Yardımcısı Alvaro Garcia Linera ile kara yoluyla Bolivya’nın Arjantin sınırında bulunan Villazon şehrine gitti.

Morales, Villazon’da yüzlerce kişinin bir araya geldiği kutlama etkinliğinde, “11 Kasım 2019’da Chimore şehrinden çıktığımızda ‘Milyonlarca kişiyle döneceğiz’ demiştik. Şimdi sadece Villazon’da milyonlarız. Bu Bolivya halkının birliğidir” dedi.

İstifa sürecini “darbe” olarak niteleyen Morales, ülkedeki sağ kesimin ABD tarafından yönetildiğini savundu ve 18 Ekim’deki genel seçim sonuçlarının, 20 Ekim 2019’daki seçimlerde usulsüzlük yapılmadığının kanıtı olduğunu söyledi.

Morales’in, Villazon’dan büyük bir konvoy eşliğinde geçen yıl 11 Kasım’da ülkeyi terk ettiği, Villazon’a yaklaşık 600 kilometre uzaklıktaki Cochabamba eyaletine bağlı Chimore şehrine 11 Kasım çarşamba günü varması bekleniyor.

MORALES’İN İSTİFASI

Bolivya’da 20 Ekim’deki tartışmalı seçimleri ilk turda kazanan Evo Morales, hile iddialarıyla sokaklara çıkan muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları, polisin isyanı ve ordunun çağrısının ardından 10 Kasım’da istifa etmiş ve ertesi gün ülkesinden ayrılarak önce Meksika’ya ardından da Arjantin’e gitmişti.

O dönem, Bolivya Çok Uluslu Yasama Meclisinin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez’in devlet başkanlığı görevine getirildiği ülkede, çoğunluğu yerlilerden oluşan Anez karşıtları, günler süren protestolar düzenlemiş ve bu protestolarda 30’dan fazla kişi ölmüştü.

Bolivya’da geçen yıl iptal edilen genel seçim yaklaşık 1 yıl sonra 18 Ekim’de düzenlenmiş, adaylığını Morales’in Arjantin’den duyurduğu Luis Arce Catacora seçimi yüzde 55 oy olarak ilk turda kazanmıştı.

İstifasının ardından çıkan sokak olayları nedeniyle hakkında çeşitli davalar açılan Morales’in, geçen yıl hakkında çıkarılan yakalama kararı 26 Ekim’de kaldırılmıştı.

2467190cookie-checkSürgündeki Morales ülkesi Bolivya’ya döndü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.