Suriye ordusu Halep’in doğusunu ikiye böldü

Suriye ordusunun Halep’in doğusuna yönelik yoğunlaştırdığı operasyonlar sonucu, muhaliflerin elindeki bölgelerin üçte birinin ordunun eline geçtiği bildiriliyor.

Suriye Devlet Televizyonu ve muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ordunun hafta sonundan bu yana devam eden son ilerleyişiyle birlikte, muhaliflerin elindeki Doğu Halep mevzilerini kuzey ve güney olmak üzere iki parçaya ayırdığını aktardı.

Muhalif mevzilerinin bölünmesi bugün stratejik öneme sahip Sakhur mahallesinin ordunun kontrolüne geçmesiyle gerçekleşti.

Suriye ordusu hafta sonu da Sakhur’un yanındaki Hanano mahallesinde kontrolü ele geçirmişti. Sakhur ve Hanano, neredeyse Suriye iç savaşının başlamasından bu yana muhaliflerin elindeydi.

Hanano aynı zamanda Halep Uluslararası Havalimanı’na da 11 kilometre uzaklıkta.

Fransız haber ajansı AFP, ordunun ele geçirdiği bölgelerden 10 bin sivilin evlerini terk ederek kaçtığını bildirdi. Sivillerin bir kısmı, Halep’in kuzeyinde Kürt güçlerinin elindeki bölgelere kaçarken, bir kısmı da hükümet kontrolündeki Batı Halep’e gitti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 2012’den bu yana Halep’ten bu kadar büyük çaplı bir sivil kaçışı yaşanmadığını vurguluyor.

Hafta sonu yaşanan yoğun çatışmalar sonucu muhaliflerin Halep’teki altı mahalleden çekildiği belirtiliyor.

Hava saldırıları yoğunlaştı

Suriye ordusunun ilerleyişi, yoğun hava saldırılarının ardından geldi.

Anadolu Ajansı, Pazar günü Rusya ve Suriye’ye ait savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırılarında 17 sivilin öldüğünü, en az 30 kişininse yaralandığını aktardı.

Ajans ayrıca Kasım ortasından bu yana Halep’te 500’ün üzerinde sivilin çatışmalarda hayatını kaybettiğini, 1800’den fazla kişinin de yaralandığını belirtiyor.

Halep’teki yoğun çatışmalar nedeniyle, faaliyet gösteren bir hastane bulunmuyor.

Sığınaklara kurulan polikliniklerde sivillere yardım edilmeye çalışılsa da Birleşmiş Milletler, Suriye’nin en büyük ikinci kenti Halep’in doğusunda sağlık malzemelerinin tehlikeli bir hızla azaldığı uyarısında bulunuyor.

2033050cookie-checkSuriye ordusu Halep’in doğusunu ikiye böldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.