Suriye’deki savaş suçlarını inceleyen komisyon: Türkiye, muhalif grupları kontrol altına almalı

BM İnsan Hakları Konseyi’nin oluşturduğu “Bağımsız Uluslararası Suriye Arap Cumhuriyeti’ni Tahkikat Komisyonu” Suriye ile ilgili raporunu tamamladı. Rapora göre Suriye savaşında silahlı aktörlerin neredeyse tamamı cinayet, işkence, tecavüz, zorla yerinden etme ve yağma gibi savaş suçları işledi.

Paulo Sérgio Pinheiro, Karen Koning AbuZayd ve Hanny Megally’den oluşan ve Suriye’deki savaşın başından bu yana 20’den fazla rapor hazırlayan komisyon, bu kez 5 Mart 2020’deki ateşkesin ardından sahadaki gelişmeleri incelediği 25 sayfalık bir rapor yayımladı.

Rapor, Suriye genelinde 11 Ocak-1 Temmuz 2020 arasında yapılan incelemeleri ortaya koyuyor.

Ülke genelinde herhangi bir bölgeyi elinde tutan neredeyse her silahlı gücün insan hakları ihlâlleri yaptığını belgeleyen raporun başlığında “Kimsenin eli temiz değil – Cephe hatları ve manşetlerin ardında, silahlı aktörler sivilleri doğrudan hedef alan korkunç ve sayısı gittikçe artan ihlâllerde bulunuyor” denildi. Rapora göre bunların arasında yargısız infaz, cinsel şiddet, yağma ve özel mülke el koyma gibi sivilleri hedef alan uygulamalar var.

Raporda, 2011’de başlayan savaşta zorunlu göç ve özgürlüğün kısıtlanması gibi uygulamaların, savaşın cephesi olmayan bölgeler de dahil olmak üzere korku yaratmak ve baskı kurmak için kullanıldığı; böylece gasp edilen sivillerden finansal çıkar sağlandığı belirtiliyor.

Tüm silahlı grupların yasa dışı uygulamalarının incelendiği rapor, asıl olarak dört gruba odaklanıyor: Beşar Esad’a bağlı devlet ordusu, Türkiye’nin desteklediği muhaliflerin oluşturduğu Suriye Ulusal Ordusu, omurgasını Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve İdlib’de aktif olan ve eskiden el Kaide’yle bağlantılı olan Hayat Tahrir el Şam (HTŞ).

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI “BBC TÜRKÇE”DEN OKUMAK İÇİN LÜFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54171895

2450980cookie-checkSuriye’deki savaş suçlarını inceleyen komisyon: Türkiye, muhalif grupları kontrol altına almalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.