Suriyeli Kürtlerden siyasi birlik hamlesi

Kuzey Suriye’de 25 parti ve hareket tek çatı altında toplandı. Yapının “Kürtler başta olmak üzere siyasi hareketler arasında birliğini sağlanması yönünde ilk aşama olduğu” belirtiliyor.

Kuzey Suriye’de Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) dahil 25 siyasi parti ve hareketi kapsayan bir çatı yapı kuruldu.

Kürt Ulusal Birliği Partileri adı verilen çatı yapının kuruluş amacının Kuzey Suriye’deki Kürt hareketlerden başlamak üzere siyasi hareketler arasında birliği sağlamak olduğu belirtiliyor.

Çatı yapının kuruluş amaçlarını ve hedeflerini DW Türkçe’ye değerlendiren Suriyeli Kürt siyasetçi Salih Müslim, “Kuzey Suriye’deki Kürtlerin dağınık olmasının herkese zarar verdiğini” söyledi.

“Kürtlerin dağınık olmasından Kürt düşmanlarının faydalandığını ve Kürtlerin düşmanları tarafından kullanıldığını” ifade eden Müslim, “En sonunda örneğini de gördük. Bir Kürt gidip Libya’da halklarla savaşıyor. Neden? Kürtlerin burada sorumluluğu var. En azından Kürtlerin bir araya toplanması, kırmızı-yeşil çizgilerin çizilmesi lazım” şeklinde konuştu.

Oluşuma katılan partilerin ve hareketler arasında yerel Arap ve Süryani siyasi yapılar da bulunuyor. Bu hareketlerin, Suriye’nin kuzeyinde 2014 yılında ilan edilen yönetime katıldıkları ve PYD ile ilişkilerini sürdürdükleri biliniyor.

Peki zaten birbirleri ile iyi ilişkileri olan siyasi hareketler neden yeni bir çatı yapı kurma ihtiyacı duydu? Hediye Levent / Deutsche Welle Türkçe

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN YIKLAYINIZ
https://www.dw.com/tr/suriyeli-k%C3%BCrtlerden-siyasi-birlik-hamlesi/a-53536283

2418120cookie-checkSuriyeli Kürtlerden siyasi birlik hamlesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.