Suudi Arabistan, İran ile diplomatik ilişkileri kesti

Suudi Arabistan, İran’daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırılardan dolayı İran ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini bildirdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr, basın açıklamasında, dün öğlen saatlerinde İranlı yetkililere büyükelçilik binalarının korunması yönünde çağrı yapmalarına rağmen göstericilerin binalara saldırmasının ve binalarda bulunan resmi belge ile malzemelerin yağmalanmasının engellenmediğini, bundan dolayı ülkesinin İran ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini söyledi.

Suudi Arabistan’da bulunan İranlı diplomat ve görevlilere ülkeden ayrılmaları için 48 saat süre tanındığını belirten Cübeyr, İran’ın uluslararası kanunlar gereği koruması gereken yabancı misyonları korumakta ihmalkar kaldığını, 1979 ABD elçiliği saldırısı, 2011 İngiltere elçiliği saldırısı en son dün Suudi Arabistan’ın Tahran ve Meşhed’teki elçilik binalarına yapılan saldırıların bunun en açık göstergesi olduğunu dile getirdi.

Suudi Arabistan yönetimi, dün sabah, Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in de aralarında bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu.

İran, idamlara tepki göstermiş ve Dışişleri Bakanlığı, “Bu kısır ve sorumsuz politikanın sonuçları faillerine dönecek ve Suudi yönetimi izlediği bu politika için ağır bedel ödeyecek” şeklinde açıklama yapmış, dün akşam saatlerinde de Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası ateşe verilmişti.

1474450cookie-checkSuudi Arabistan, İran ile diplomatik ilişkileri kesti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.