İNGİLTERE… SUUDİ ARABİSTAN’IN CEZASIZLIĞINA SON VERMEK İÇİN DAHA NE LAZIM?

Suudi Arabistan’ı ve yöneticilerini dünya kamuoyu önünde ifşa etmek için dünyanın en zengin işadamı ile  Birleşmiş Milletler’in iki açıksözlü uzmanının seslerini yükseltmesini beklememiz gerekti.

2018’de Washington Post gazetesinin yazarı Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da ülkesinin konsolosluk binasında doğranarak öldürülmesi ve bu planlı cinayetle ilgili delillerin Veliaht Prens Muhammed bin Salman’a uzanması, dünyayı harekete geçirmeye yetmemişti.

Bu cinayet kadar olmasa da, inanılması zor son iddia ve suçlamalar, yani Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un telefonunun ve kişisel bilgilerinin bizzat Suudi Arabistan veliaht prensi tarafından zararlı bir yazılımla ele geçirilmesi olayı, yeterince endişe yaratacak mı acaba?

Yoksa İstanbul’da konsolosluk binası içinde gerçekleşen cinayet sonrası olduğu gibi, bu suçlamaları da ‘saçma’ diye reddeden Suudi Arabistan yetkililerinin sözlerine sorgusuz sualsiz inanılacak mı?

Milyarder işadamı Jeff Bezos, şantajlar karşısında susup oturmak yerine, telefonunu kimlerin  hangi yöntemlerle ele geçirdiğini bulmak için bir ekip kurup soruşturmasını tamamladı bile. Ortaya çıkan sonuçlar, Birleşmiş Milletler’in Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ve Medya Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye tarafından incelendi.

Birleşmiş Milletler uzmanları, Jeff Bezos’un, sahibi olduğu Washington Post gazetesinde Cemal Kaşıkçı’nın eleştirel yazılarına yer verilmesinden ötürü hedef seçildiğine, Suudilerin gazeteye gözdağı vermek ya da Suudi Arabistan’la ilgili yayınlarını etkilemek amacıyla sahibine siber saldırı düzenlediklerine kanaat getirdi.

Agnes Callamard, daha önce de Birleşmiş Milletler tarafından Kaşıkçı cinayetini soruşturmakla görevlendirilmişti. Geçen yıl vardığı sonuç, Cemal Kaşıkçı’nın devlet tarafından organize edilmiş bir cinayete kurban gittiği yolundaydı.

Agnes Callamard ve David Kaye, şimdi Bezos’a yapılan siber saldırının Kaşıkçı cinayetinden bağımsız düşünülemeyeceği, Amerika Birleşik Devletleri makamları tarafından en kısa zamanda ciddi şekilde soruşturulması gerektiği görüşündeler.

Jeff Bezos’un telefonunun, Muhammed bin Salman’ın özel telefonundan WhatsApp mesajı olarak gönderilen bir video yoluyla ele geçirildiği iddiaları, benzer iletişim kanallarını kullanan devlet başkanları, başbakanlar, bakanlar ve çokuluslu şirket yöneticileri için de ciddi güvenlik endişesine yol açmalı.

Yüzyıllardır denenmiş diplomasi geleneklerini yerle bir edip, kapalı kapılar ardında, not tutturmadan ve kamuoylarını aydınlatma gereği duymadan görüşmeler yapan  devlet başkanları ve damatlarına da bir uyarı olmalı.

Agnes Callamard, CNN televizyonuna verdiği demeçte Suudi Arabistan veliaht prensiyle düzenli iletişim içinde olan bireyleri dikkatli olmaya ve telefonlarını değiştirmeye çağırdı.

Amerika Birleşik Devletleri başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner’e atıfla da, Suudi Arabistan’ın sadece ülke dışında yaşayan kendi muhalif vatandaşlarını degil, ülkenin stratejik çıkarlarını ilgilendiren herkesi hedef olarak gördüğünün artık anlaşıldığını söyledi.

Gazetecilerin de endişelenmek için yeterli nedeni var.

Medya özgürlükleri savunucuları ve gazeteciler, Birleşmiş Milletler uzmanlarının soruşturma çağrısını destekleyen açıklamalar yaptılar.

Gazetecileri Koruma Komitesi  (CPJ) Bezos’a yönelik saldırının basin özgürlüğü açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getirirken, Muhammed  bin Salman’ın veliaht prens olduğu 2017 yılından bu yana Suudi Arabistan tarafından gazetecilere karşı yapılan baskı ve saldırıların bir listesini yayınladı.

Uluslararası Basın Enstitüsü  (IPI) ise ‘bu tüyler ürpertici listenin bile tek başına Suudi Arabistan’ı dünyada istenmeyen ülke ilan etmeye yeteceğini ama gerçekte öyle olmadığını’  belirtti. Suudilerin bu yıl Kasım ayında G20 toplantısına ev sahipliği yapacağını hatırlattı.

Yeniden soralım. Suudi Arabistan’ın uluslararası hukuk ve teamülleri, cezasız kalacağını bilerek defalarca çiğnemesine dur demeleri için Amerika Birleşik Devletleri ve diğer önde gelen dünya ülkelerinin daha başka ne görmeleri gerekiyor?

YAZARIN DİĞER YAZILARI İÇİN
https://www.firdevstalkturkey.com/tr/

2379480cookie-checkİNGİLTERE… SUUDİ ARABİSTAN’IN CEZASIZLIĞINA SON VERMEK İÇİN DAHA NE LAZIM?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.