Suudilerden ‘İran’ uyarısı

Guardian gazetesi muhabirlerinden Jason Burke’ün Riyad’dan gönderdiği habere göre Washington’da da büyükelçilik yapmış olan el Faysal, NATO’dan yetkililere İran’ın nükleer silah elde etmesinin “Suudi Arabistan’ı ‘çok büyük ve belki de dramatik sonuçları olabilecek kimi politikalar izlemek zorunda bırakabileceği” yönünde uyarıda bulundu.

Habere göre Prens el Faysal, bu politikaların neler olabileceğine açıklık getirmedi, ancak Riyad’da prense yakın önde gelen bir yetkili mesajın açık olduğunu belirterek “İran’ın nükleer silahları varken bizde olmamasını kabul edemeyiz. Bu kadar basit” diye konuştu.

Aynı yetkili, “Eğer İran nükleer silah geliştirirse bu bizim için kabul edilemez bir durum oluşturur, aynısını yapmak durumunda kalırız” dedi.

Riyad’daki yetkililer, Suudi Arabistan’ın kendi sivil amaçlı nükleer programlarına isteksiz de olsa devam edeceklerini söyledi.

Guardian gazetesi Türki el Faysal’ın barışçıl nükleer enerji kullanmanın her ulusun hakkı olduğunu da söylediğini yazıyor.

Guardian, Prens el Faysal’ın ay başında İngiltere’de bir hava üssünde yaptığı konuşmanın metnini ele geçirdiklerini, prensin bu konuşmada İran’ı “çelik pençeleri olan ama kağıttan bir kaplana” benzettiğini ve bölgede istikrarı bozduğunu söylediğini de ekliyor.

Konuşma dökümüne göre Türki el Faysal, “İran, başka ülkelerinin işlerine karışması karşısında son derece hassas. O zaman o da kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa o şekilde hareket etmeli. Krallığın beklentisi, İran’ın konuştuklarını uygulamaya sokmasıdır” diyor.

Prens Türki el Faysal’ın Suudi Arabistan’da resmi bir görevi olmasa da kendisine geleceğin dışişleri bakanı olarak bakılıyor.

Wikileaks sitesinin ele geçirdiği ve geçen sene Guardian’da yayımlanan kimi diplomatik yazışmalar, 2005’ten bu yana Suudi Arabistan’ı yöneten Kral Abdullah’ın 2008 yılında Washington’u bu konuda gizlice uyardığını ortaya koymuştu.

Belgelere göre Kral Abdullah, İran’ın nükleer silah geliştirmesi halinde, “bölgede Suudi Arabistan dahil, tüm ülkelerin aynısını yapacaklarını” söylemişti. (BBC)

1297630cookie-checkSuudilerden ‘İran’ uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.