Suyu içilen derelerden artık zehir akıyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Bir zamanlar insanın, kurdun-kuşun su içtiği Torosların koynundaki Fariske çayı, arıtılmadan bırakılan kanalizasyon atıkları yüzünden lağım çukuruna döndü…
Karaman’ın Sarıveliler ilçesinde kanalizasyon atıklarının Göktepe (Fariske) Çayına bırakılması çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor. Göktepe ve Çevresini Koruma ve Tanıtma Derneği Başkanı Halil Koçak, sorunun çözülmesi için ilgili kurumlara defalarca başvuru yapılmasına karşın bir adım atılmamasını eleştirerek, “Sarıveliler ilçesinin arıtma tesisi yok. Biriken atıklar iki ayrı noktadan doğrudan çaya bırakılıyor. Zehirlenme korkusunda çaya girmiyoruz. Kokudan bayılacak durumdayız” diye konuştu.

Karaman’ın 1650 rakımlı Sarıveliler ilçesindeki kanalizasyon sorunu çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor. İlçe merkezindeki kanalizasyon atıklarının arıtılmadan eski adı Fariske olan Göktepe Çayına bırakılmasına tepki gösteren Göktepe Çevresini Koruma ve Tanıtma Derneği Başkanı Halil Koçak, yıllardır Karaman Valiliği ve ilgili diğer kurumlara başvuru yapılmasına rağmen sorunun çözülmediğini dile getirdi.

‘SARIVELİLER İLÇESİNİN ARITMA TESİSİ YOK’

Sarıveliler’e bağlı Adiller ve Ortaköy’den dere yatağına bırakılan kanalizasyon atıklarını görüntüleyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili birimlerine ilettiklerini ve sorunun çözülmesi talebinde bulunduklarını dile getiren Koçak, bölgedeki kirliliği, “görüntüleri çekerken kokudan bayılacaktım” sözleriyle özetleyerek şunları dile getirdi: “Sarıveliler ilçesinin arıtma tesisi yok. Biriken atıklar iki ayrı noktadan doğrudan çaya bırakılıyor. Zehirlenme korkusunda çaya girmiyoruz. Kokudan bayılacak durumdayız. Bizi 7 yıldır oyalıyorlar.”

‘50 YIL ÖNCE İÇİLEN SULAR BUGÜN KULLANILAMAZ HALE GELDİ’

Göksu Nehri’nin kollarından biri olan Fariske çayının sularının 50 yıl önce içilebilir durumda olduğunu ancak bugün kirlilik yüzünden kullanılamaz hale geldiğinin altını çizen Dernek Başkanı Koçak, Sarıveliler ilçesinin arıtma sorununun bir an önce çözülmesini istedi. Göktepe Çayının suları yöre halkı tarafından tarımsal sulamada da kullanılıyor. Ancak kanalizasyon sularının arıtılmadan dere yatağına bırakılması tarımsal üretimi ve halk sağlığını da ciddi oranda tehdit ediyor.

KANALİZASYON SORUNU KALKINMA AJANSININ RAPORUNDA YER ALDI

Öte yandan Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından hazırlanan 2019 tarihli Sarıveliler ilçe raporunda da yöredeki kanalizasyon sorununun gündeme getiriliyor. MEVKA’nın Sarıveliler Raporunda, “İlçede neredeyse bütün köylerde kanalizasyon altyapısı ya bulunmamakta ya da kanalizasyonlarda büyük sorunlar yaşanmaktadır. Mesela Civler köyünde kanalizasyona bağlı sinekler olmakta ve hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Tüm köylere acil kanalizasyon sistemi yapılmalıdır” ifadelerine yer veriliyor.

 

2529490cookie-checkSuyu içilen derelerden artık zehir akıyor!
Önceki haberGiresun Hong-Kong olur mu?
Sonraki haberHDP: Gergerlioğlu’na tahliye kararı verildi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.