İsveç, kaçak göçmen cenneti…

Gazetede yer alan yorum haber özetle şöyle:

”İsveç Avrupa’laşıyor mu?” Kimi kulağa hoş gelen bu iki sözcük, bu günlerde İsveç için bin felaket haberi. 60 yılı aşkın süredir sosyal demokratların iktidarda olduğu İsveç’te ”sosyal devlet” in temmelleri her geçen  gün biraz daha sarsılıyor. AB üyesi olmasına karşın, para birimi Euro’ya geçilmesini halk oylamasıyla ret eden İsveç için en büyük korku, giderek Avrupa’ya benzemek ve ”sosyal devlet” ilkelerinden uzaklaşmak…

Ülkenin en büyük gazetesi Dagens Nyheter’e göre, 8 Milyon nüfuslu ülkeye son bir kaç yılda yasadışı yollardan gelerek kaçak yaşayanların sayısı 10 bini aştı.

İsveç, en çok Latin Amerikalılar için bir cazibe merkezi. Polonya’nın AB’ye girmesinden sonra İsveç Polonyalıların da büyük akınına uğradı.Sosyal haklardan yoksun, düşük ücretle çalışmayı yeğleyen Polonyayılar işverenlerin de de tercih nedeni. Bazı işverenler yıllardır yüksek ücretlerle çalıştırdıkları , çalışmaları karışılığında yüksek sigorta pirimi ve vergi ödedikleri işçilerinin işlerine son vererek kaçak göçmen çalıştırmayı yeğliyorlar.

Orta Doğu’da son haftalarda tırmanan şiddet ve savaş nedeniyle, İszveç’in bu ülkelerden gelecek göçmenlerin de akınına uğramasından endişe ediliyor.

1132820cookie-checkİsveç, kaçak göçmen cenneti…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.