İsveç petrole alternatif arayışında…

 İsveç, petrol fiyatlarındaki hızlı artış ve Dünyadaki petrol rezervlerinin tükenme olasılığına karşı yeni enerji kaynaklarını devreye sokmak için kolları sıvadı. Uzun zamandan beri çalışmalarını sürdürüen bir komisyon  hazırladığı “Petrole alternatif enerji kaynakları” başlıklı raporunu dün (Çarşamba) Başbakan Göran Persson’a sundu.

Rapora göre, İsveç’te en geç 2015 yılında konutlarda ve işyerlerinde petrole dayalı ısıtma sistemine son verilecek.Otomobil üreten firmaların,araçlarda petrol dışında yakıt kullanımı ile ilgili projeleri desteklenecek,doğalgaz ve benzeri yakıtlarla çalışan otomobil üreten firmalar vergi indiriminden yararlandırılacak.

NÜKLEER ENERJİYE GEÇİT YOK

Babbakan Göran Person’a sunulan “petrole alternatif ennerji kaynakları” başlıklı raporda , daha önçeki hkümütelerce alınan 2010 yılına kadar ülkedeki bütün nükleer santrallerin kapatılması kararına titizlikle uyulması ve nükleer enerjinin petrole alternatif olarak görülmemesi istendi. Hidroelektrik, rüzgar enerjisi ve doğalgaz, gelecekte petrole alternatif enerji kaynakları olarak önerildi..

Çevre konularında AB üyeleri arasında en gelişmiş ülke olan İsveç, 2020 yılına dek petrole bağımlılığı tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyor

Dokuz Milyon nüfuslu İsveç bu hedefi gerçekleştirebilirse Dünyada petrole bağımlı olmayan ilk ülke olacak.

İsveç’in sosyal demokrat  Başbakanı Göran Persson, konuyla ilgili açıklamasında, ”Petrolsüz bir dünyaya gerek düşünsel, gerekse ekonomik ve teknik açıdan hazır olmamız ve Dünyada petrole bağımlılığı ortadan kaldırmamız gerekir” dedi.

HÜKÜMET TEŞVİK EDİYOR
 
Başbakan Goran Persson, hedeflerine alternatif yakıt araştırmalarını teşvik ederek, insanların ‘yeşil çözümler’e yönelmelerini sağlamak için mali kolaylıklar sunarak ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretilen elektrik miktarını arttırarak varmayı umduklarını söyledi.

Uzmanlar İsveç’in petrolü hayatından çıkarması ihtimalinin, diğer birçok ülkeye göre çok daha yüksek olduğuna işaret ediyor. Yüzlerce kilometre uzunluğunda kıyı şeridi olan ülkenin bu sayede çok sayıda rüzgâr enerjisi ve hidroelektrik santralleri bulunuyor.

 

1131290cookie-checkİsveç petrole alternatif arayışında…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.