İSVEÇ’TEN… Geriye sayan ülke…

Bir zamanlar sosyal demokrasinin beşiği, düşler ülkesi diye tanımlanan İsveç’te suç ve şiddet oranlaırndaki artış korkutmaya başladı. Bir başbakan  ve bir dışişleri bakanını teröre kurban veren ülke, son günlerde şiddet ve soygun olaylarında da AB istatistiklerinin üst sıralarına tırmandı.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARTTI

İsveç’in günlük gazetelerinden Aftonbladet’te yer alan bir istatistiğe göre, kadınların en çok haklara sahip oldukları İsveç, aynı  zamanda “kadına en çok dayak atılan” Avrupa ülkesi haline geldi.

Aftonbladet Gazetesi’nde  bir süre önce yer alan, İsveç-Suç ve Suçluları Araştırma Merkezi’nin yaptığı en son araştırmaya göre, dünyanın en gelişmiş kadın haklarına sahip ülkesi İsveç, AB içinde  kadınların en çok dövüldüğü ülke oldu.

Kadına yönelik şiddet, her yıl ortalama yüzde 20 oranında artarken,bu yılın ilk altı ayında bu oran aşıldı ve yüzde 23’e ulaştı .2005 yılının sadece Mayıs ve Temmuz ayları arasındaki 3 aylık dönemde ülke çapında kadına yönelik 732 şiddet olayı meydana geldi.Yıl sonuna dek,artış oranının yüzde 40’ı aşması bekleniyor.

HER 10 KADINDAN BİRİ BAŞVURUYOR

1994’te 1800 olan kadına yönelik şiddet olayı sayısı, 2002’de 2185’e, 2004 yılında da 2631’e yükseldi. Suç ve Suçluları Araştırma Merkezi’nin verilerine göre, çeşitli nedenlerle şiddetle karşılaşan her 10 kadından sadece biri polise başvuruyor. Bu durumda, şiddete uğrayan kadın sayısının açıklanan rakamlardan daha fazla olmasından endişe ediliyor.

Kadına şiddet uygulayanların büyük çoğunluğunu yabancılar oluşturuyor.

SOYGUN OLAYLARINDA TIRMANIŞ

İsveç, can ve mal güvenliği açısından da dünyanın en tehlikeli dördüncü ülkesi. Ülkede suç oranının en yüksek olduğu Güney İsveç’te günlük yayınlanan Sydsvenska Gazetesi’nde bugün yer alan bir habere göre ise, İsveç, ülke çapında, meydana gelen büyük soygunlarla hızla Avrupa  istatistiklerinin üst sıralarına doğru tırmanıyor.

İsveç’te, özellikle bankalara para taşıyan araç soygunlarında İrlanda, Danimarka, Portekiz, Almanya ve İtalya’nın önünde yer alıyor. İsveç’te 1998- 2004 yılları arasında  224 büyük çapta soygun olayı meydana geldi ve soygunlarda 500 milyon krona yakın para  çalındı.

Sydsvenska Gazetesi’nde yer alan AB istatistiklerine  göre, 1998-2004 yılları arasında meydana gelen  büyük çapta soygun sıralamasının ilk sırasında  4 bin 627 soygunla İngiltere’de…

646230cookie-checkİSVEÇ’TEN… Geriye sayan ülke…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.