İsviçre Dışişleri: İmzalar bugün

İsviçre Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, protokolleri imzalama töreninin bugün Zürih kentinde yapılacağı belirtildi.

Açıklamada, İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey’in de hazır bulunacağı törende Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan’ın protokollere imza atacakları kaydedildi.

Törene, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Avrupa Konseyi’ne başkanlık eden Slovenya’nın Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın katılacakları ifade edildi.

”1915’E DEĞİL, 2009’A ODAKLANDIK”

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Türk-Ermeni ilişkilerinde ABD Dışişleri Bakanlığı olarak 1915 olaylarına değil, “2009’a odaklandıklarını” bildirerek, “bu yüzden Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, diğer bazı önemli şahsiyetlerle birlikte bugün Zürih’te olacak” dedi.

Crowley, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği günlük basın toplantısında, “Başkan Barack Obama, adaylığı sırasında 1915 olaylarından ‘soykırım’ diye söz etti, ancak başkan olunca bu ifadeyi kullanmadı. Bu değişikliğin nedeni ne” şeklindeki soruyu yanıtladı.

Obama’nın 24 Nisanda yaptığı açıklamanın, yönetimin bu konudaki tutumunu yansıttığını belirten Crowley, “Biz Dışişleri Bakanlığında 2009’a odaklanmış durumdayız ve bu nedenle Dışişleri Bakanı Clinton, Rusya ve Fransa’nın dışişleri bakanları ve (AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi) Javier Solana ile birlikte bugün Zürih’te olacak, çünkü uzun bir sürecin ardından Türkiye ve Ermenistan tarafından atılan bu adımın önemini farkındalar” diye konuştu.
Bununla birlikte, protokollerin imzasından sonra hala yapılması gereken işlerin olduğunun da bilindiğini söyleyen Crowley, protokollerin her iki ülkenin parlamentosunda görüşüleceğine dikkati çekti.

Crowley, Türkiye ve Ermenistan’ın, ilişkilerin normalleştirilebildiği, sınırların açılabileceği bir konuma ilerlediğini görmenin, iki ülke tarafından atılan çok önemli bir adım olduğunu” belirterek, tüm süreç boyunca ABD ve AB’nin buna destek verdiğini kaydetti. Sözcü, “bu çok önemli bir an, bu yüzden Dışişleri Bakanı Clinton orada olacak” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine de Crowley, ABD’nin, Minsk Süreci’nin bir parçası olduğuna işaret ederek, bu konuda önemli ölçüde diplomasi yürüttüklerine değindi.

Crowley, Yukarı Karabağ meselesinin çözümü yolunda görüşülen temel ilkelere bağlı olduklarını ifade ederken, “tüm taraflarla temasta olmayı sürdüreceğiz” dedi.

1221130cookie-checkİsviçre Dışişleri: İmzalar bugün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.