İsviçre hükümetinin ‘minare’ çağrısı

İsviçre Adalet Bakanı Eveline Widmer Schlumpf, başkent Bern’de internet üzerinden düzenlediği basın toplantısında, teklifin dini özgürlüklere ve insan haklarına aykırılık oluşturacağını ve aşırıcılığı kışkırtabileceğini söyledi.
Schlumpf, referanduma götürülen teklifin dini aşırıcılıkla mücadele için uygun olmadığını, tersine dinci fanatiklerin elini güçlendireceğini vurguladı.

İsviçre, sağ kanattaki İsviçre Halk Partisi ve Federal Demokratik Birlik partilerinden bir grup politikacının geçen yıl, yeni minarelerin yapımının yasaklanması teklifiyle ilgili yeterli imzayı toplamaları üzerine 29 Kasım’da referanduma gitme kararı almıştı.

Alp ülkesinde nüfusun yüzde 4’ünü oluşturan 300 binden fazla Müslüman yaşıyor.

İsviçre’deki kimi kanton hükümetleri yasağı destekleyen posterleri yasakladılar. Posterlerin birinde İsviçre bayrağını ortasından parçalayarak çıkan minareye benzer bir füze görülüyor. Diğer posterde ise kara çarşaf giymiş bir kadın minarelerle bezenmiş İsviçre bayrağının yanında yer alıyor.

İsviçre’de geçen hafta yapılan bir kamuoyu yoklamasında, İsviçreliler’in yüzde 51’inin yasağa karşı çıktığı, yüzde 35’inin ise desteklediği ortaya çıktı.

Yasağı destekleyenler, minarelerin dini gerekliliği olmadığını, İslami gücün simgesi olan minarelerin İsviçre anayasanının dini özgürlükle ilgili maddelerine tezat oluşturduğunu ileri sürüyor.

1221580cookie-checkİsviçre hükümetinin ‘minare’ çağrısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.