İSVİÇRE’DEN… 2005’de iz bırakanlar

Acısıyla tatlısıyla bir yıl daha geride kalırken, ahlayanlar vahlayanlar sevinenler üzülenler bir yıl daha yaşlandım diyenlerin sesi kulaklarıma geliyor. Bende onlardan aşağı kalmıyor, vedaları sevmediğimden “çaresi olsaydı ömür satın alırdım hayat sen güzelmişin diyorum” Şöyle İsviçre Alplerin’den Zürih sokaklarına doğru uzun bir yolculuğa çıkıyor 2005 yılının önemli olaylarını sizin için yazıyorum. Bakalım bir yıl içinde küçük İsviçre’de neler olmuş.

1 Ocak 2005 yılında bütün restoran sahiplerinin şiddetle karşı çıkmalarına rağmen, araba kullananlar için kan’da 0,5 alkol oranı kanunlaşıyor ve yürürlüğe giriyor. Bir biradan fazla içmek yok, yoksa yanarsınız. Yıl sonu açıklamalarına göre kaza sayılarında hayli bir gerileme oluyor.

5 Mart tarihinde sağlık nedenleri ile istifa eden FDP (Freisinnig Demokratische Partei) başkanı Rolf Schweiger’in yerine Tesshin’li Fulvio Pelli FDP başkanı seçiliyor.

28 April Neat (Neue Eisenbahn Alpen Transversale)Tünel yapımcıları  Lötschberg bağlantılarını kutluyor. Neat 2007 yılında tamamlanarak hizmete açılması tasarlanıyor.

İsviçre içi bilgi yarışmasında (Pisa studie) Freiburg, St. Gallen, Thurgau ve Wallis Kanton öğrencileri İsviçre’nin en iyileri seçiliyor. Avrupa içinde yapılan yarışmada İsviçre öğrencileri Matematik ve Tabiat bilgisi dalında birincilik alıyorlar.

5 Haziran’da İsviçre halkı Şengen ve Dublin antlaşmalarını onayladı. Bunun devamı olan ve on yeni AB üyesi Devletlerini 25 Eylül’de tekrar oylayarak kabul ettiler. Böylelikle yeni AB üyeleri İsviçre’ye vizesiz girme hakkına sahip oldular.

22 Haziran’da bütün bir İsviçre’yi felce uğratan tren çarpışması oldu. Dolayısıyla ışıklar kesildi ve ulaşım aksadı. Tekrar ulaşım normale dönene kadar on binlerce insanlar yollarda kaldı.

Haziran sonunda yıllardan sonra tekrar bir Ayı İsviçre dağlarında göründü. İtalya sınırından geldiği sanılan Ayı’nın yiyecek arayışını TV kameraları görüntüledi. Karnı doyan Ayı İsviçre sınırını tekrar terketti.

Bizi de yakından ilgilendiren ve benim de görev aldığım 24 Temmuz Lozan kutlamaları için Türkiye’den gelen 200 kadar aydının katılımı ile Lozan Antlaşmasının 82. yıldönümü kutlandı.

1 Agustos’da İsviçre’nin kuruluş günü büyük coşkularla kutlandı. Aşırı sağcılar Ruti kentinde bu kutlamaları değişik amaçla kullanarak yabancıları rahatsız etmeleri Cumhurbaşkanı Samuel Schmid tarafından şiddetle kınandı.

23 Ağustos’da İsviçre’nin almanca konuşulan kantonlarında kötü hava şartları ve fazla yağışlar neticesi göçükler oldu. Çok sayıda su baskınının yaşandığı felaketlerde ölenler oldu. Evleri yıkılanlar mağdur olurken, çiftçiler maddi zarar gördü.

CVP (Christlichdemokratische Volkspartei) Aargau parlemento üyesi Guido A. Zäch
zimmetine para geçirmek suçundan yargılandı. 24 Ekim’de Basel kantonu Ceza Mahkemesi Zäch’i için 16 ay hapis cezasını onayladı.

Ekim ayı sonlarına doğru bütün Dünya’nın gündemine oturan Kuş gribi, İsviçrede’de ciddi boyutlarda ele alındı. Başta Romanya olmak üzere 7 hafta yurtdışından kümes hayvanlarının İsviçre’ye girişi yasaklandı.

SBB (Devlet Demir Yolları) 11 Aralık’ta yeni tarifeleri ile birlikte Trenler’de sigara içme yasağını uygulamaya koydu. Sadece özel seferlerde sigara içilebilecek özel vagonlar eklenebileceği onun dışında bütün seferlerde sigara içimi yasaklandı.

İsviçre’nin önemli görülen bir yıllık bilançosu böyle. Eski yıl çıkarken herkes kendince çıkan yılın bir iç muhasebesini yapıyor, gelen yıldan neler beklediğini bildiriyor. Ben burada arzularımı, hayallerimi, dileklerimi sıralamayacağım. Çünkü bu işler dilemekle, hayal kurmakla olmuyor.

Yeni yılda herkesin ayaklarını yere sağlam basarak, üzerlerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirmelerini; yoksulluğa, yolsuzluğa, yobazlığa, faşizme ve bütün insanlığa yaşam hakkı tanımayan emperyalizme karşı duyarlı olup, aktif mücadele etmelerini istiyor nice yıllar diyorum.

 

 

 

 

1089990cookie-checkİSVİÇRE’DEN… 2005’de iz bırakanlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.