Söylenmeyen sözlerin linçi

Ahh Medya ahh, yine yeni bir linç girisim örnegi yasattiniz. Yer, Antalya, Zaman, Uluslararasi Film Festivali’ nin 47. si. Söyledigi sözleri, bir kisim Medya, yanlis haber olarak yazmis, bunu duyan ve arastirmadan inanan bizim ülkemiz medyasi ile yine hiç arastirmadan inanan protestoculari birlik olmuslar, bir girisim baslatip, bir sanatçiyi tedirgin etmisler. Festivalin en düsündürücü, en gerçek filmi bu, bence.

Linç, sadece insana yapilmiyor ki, bir düsünceye, bir hayvana, bir esyaya, bir varsayilan habere, bir dedikoduya, v.b. örnekleri çok çogaltabiliriz. Insan olan kendisini bilir, neyi, ne zaman, niçin söyledigini de bilir. Birtakim Medya’ ya göre, olmazsa olmaz ” rating” yüzünden, ne çok yanlis haber, tarihe not düsülüyor, ne çok insan yalnizlastiriliyor. Ve bir firsati bulundugunda hemen linç mekanizmasi devreye giriyor. Yunus EMRE diyor ki, ”Sevelim sevilelim bu dünya kimseye kalmaz”.
Insanlarin iki gözü ve iki kulagi var, düsünen akli-fikri var, daha çok düsünüp, daha çok dinleyelim, daha az pismanlik duyariz, daha az yanlis yapariz, yapilan yanlislarin da çabuk farkinda oluruz ve düzeltebiliriz.
Emir KUSTURICA ( KUSTURITSA okunurmus), Saraybosna ‘ da dogmus, Prag’ da Sinema Egitimi almis, bir Film Yönetmeni ve Müzisyenmis, ”The No Smoking Orchestra” adli grupta, basgitar çaliyormus, ve bateri de çalabiliyormus. Filmleriyle, bir çok Uluslararasi Ödüller kazanmis, Müslüman iken, 2005′ de Ortodoks Hristiyan olmus.
Antalya’ da Medya’ ya ”bir Barissever oldugunu” söyledigini TV’ de izledim. Yazili basinda, kendisinin su sözlerine rastladim, ” Hayatim boyunca asla ve asla Insanliga karsi islenmis bir suça destek olmadim. Beni, Bosna savasinda, söylemediklerim ve yapmadiklarim için suçluyorlar’.
Ve ben hatirliyorum ki, Bosna’ya giden bizim Sanatçilarimiz da vardi, simdi KUSTURICA’ yi proteso eden Kültür ve Turizm Bakani’ miz Ertugrul GUNAY’ da …Bosna’ daki savas için sarki yazan ve söyleyen Cem KARACA söyle söylemisti, sesiyle de kayitlidir, yalan ve yanlis haber degildir, ve bence bu yüzden MEDYA IÇIN önemli de degildir, sansasyon içermez,reyting’ e teget bile geçmez. Fakat, sanatin, sanatçinin, insanligin taaa içinden geçer, meraklisi kaldigina inandigim için, güzelliklerin çogalacagina inandigim için sizleri de haberdar etmek istiyorum…
BOSNA ( SARAJEVO )
Is there any hope to believe or any morning more / Shall the dawn can bring a smile to my daughter eyes / Do you know what hunger means / Have you seen dying child and if you just stare a disaster /Don’t you also share he crime / Homo Homini Lupus, must that be a destiny / Stop the big black wolfes in / you hold on to Humanity / Don’ t let the children cry / Don’ t let watch and see / Its time to do something / For this struggling country / Bosna could be my land / Bosna could be your land / Bosna could be our land / Save this land the Bosna/Sarajevo.

Eger, bu iki sanaçi 40. Antalya Film Festivali’ nde karsilassaydilar, birlikte bu sarkiyi söylerlerdi, birlikte müzik yapmanin güzelligini yasarlardi ve ” SAVAS’ A HAYIR, BARIS’ A EVET ” derlerdi…Çünkü, Cem KARACA, Esref KOLÇAK,Çolpan ILHAN, Mehmet SOYARSLAN , Antalya Belediye Baskani’ nin yemek davetinde ayni yuvarlak masanin konuklariydilar, sohbetlerini dinlemek, dünyanin en güzel masalini dinlemek gibiydi.

Yeryüzünün bir çok ülkesinde, Sanat ve Sanatçilar linç kültüründen nasibini almislardir, hiç haketmedikleri halde…Sanatçilar, ölümsüz meyve agaçlari olduklari için mi taslaniyorlar ? Yeryüzünde ve gökyüzünde hiç bir sanatçi yalniz degildir…
” Ayinesi istir kisinin lafa bakilmaz, Okunur rütbe-i akli eserinden ” demis Ziya PASA.
Biz de Insanlari iyi dinleyip, iyi anlayalim, hiç kimse, bir baskasinin yaptigi hatadan sorumlu olamaz ki, Tesekkür etmek kadar degerli bir kelime daha var özür dilemek…YUNUS EMRE, PIR SULTAN, MEVLANA’ yi okumus olan insanlara da sakin olmak yakisir, linç girisimcisi degil…
Ben ömrümde, Savas’ a evet diyen bir Sanatçi’ yi duymadim.

1634580cookie-checkSöylenmeyen sözlerin linçi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.