Sözcükler kadar üslupta önemli

Kelimeler kırıcı olmasa bile üslup sevimsizse muhatabımız alınır.
Bazen kelimelerin izi kalmaz da, onun yerine kullanılan üslup akılda kalır. Belki iyi kelime kullandı ama üslubu yanlış kullandı deriz.
Üslubuna dikkat edersen, daha kolay anlaşabiliriz diyenlerde çıkabiliyor. O yüzden konuşmak , kadar belki daha önemlisi kullandığımız üslupta çok önem arz ediyor.
İnsanlar belli mevkide ki kişilerin makamını zedelemeden hitap etmesi gerektiğini bilmesi gerekir diye düşünüyorum. Burada sıkıntı olabiliyor.
Kişilerin eğitimine, öğretimine, yaşına bakarak üslup seçilmelidir. Eğer bunları göz ardı edersek iletişimde başarılı olamayız.
Çok başarılı olmamız gerekir diye başladığımız işin sonu hiçte öyle olmaz bazen. Çünkü konuşmalar itici olmuştur, birleştiricilik unsurunun yerine ayrıştırıcı konuşmalar yapmışızdır.Üslubumuza dikkat etmemişizdir.
Kelimeleri seçtiğimiz gibi bunun yanında söyleyiş tarzımızı da belli seviyede olgunlaştırmalıyız, hatta çevremizde örnek kişi olmalıyız..
Gönüllü hizmet sunulan görevlerde, işe başlamadan önce görevlendireceğimiz kişinin gönlünü alarak işe başlarsak, başarılı oluruz..
Aynı şekilde çevremizi korumak ve de etkin kişi olabilmemiz içinde insanlara hitap ederken muhatabımızı nasıl memnun edebilirim diye tefekkür etmeliyiz?
Muhatabımızı memnun edelim ki, çevremizdekiler dağılmasınlar.
Çevresini koruyan insanların çoğununda üslubu bilen kişiler olduğuna şahit oluruz.
Üslubunu bilen kişilerin günden güne çevresinde ki sevenleri artmıştır.Çevre edinmede hiç zorluk çekmez.
Çevremizdeki insanları idare etme becerisinin kolay olmadığını bilenimiz az gibi geliyor. İdare etme yeteneği herkesin harcı değildir.
İdare etme sanatının en temel şartı üsluptur. Karşımızda ki kişinin ruhunu incitmeden başarabilmek kolay olmasa gerek.
İnsanlar candan çalıştığı ve size hizmet sunduğu halde bunu azımsayarak onlara çalışan elamanın hakkı olmaz tavrı takınmanın uygun olmadığını anlatmaya gerek yok.
Kişilere konuşmalarında , davranışlarında önemsediğimiz birçok kaideler vardır.
Emredici konuşmalar kimsenin hoşuna gitmez. Bunun yerine nefse hoş gelen üslup tercih etmeliyiz.
Hayatımızın büyük bölümünü insanların içinde geçiriyoruz. İçinde bulunduğumuz toplumda ki kişilere hitap etme şeklimiz çok önem arz eder.
Küçük çocuğumuza bile yaklaşımımızın önemli olduğunu yıllar önce yaşamış olduğum tecrübeden biliyorum.
Çocuklarımızın evde koşmasına kızarız , öfkemizden kurtulmak maksadıyla doktora iğne yaptıracağım derler birçok insan.
Hastanede bağıran çocuk vardı. Neler söylense dinlemiyor. Avazı çıktığı kadar bağırıyordu. Çocuğa doktor amcasının yaklaşımıyla, çocuğun bir anda sesi kesildi.
Ne yapmıştı doktor?
Çocuğun nefsini okşayıcı sözler söylemişti. Çocuk bile dedim kelimelerden çok yaklaşımı ve de üsluba bakıyor dedim.
Bazı insanlarımız yaş olarak büyük olabiliyor lakin üslup noktasında çok bilinçli olmuyor. Ben buradaysam böyle olmalı yaklaşımını birçoğumuz onaylamaz..
Bunun farkına varmayanlar hep kaybetmiştir. İnsanlar bilinçli , bilinçli olduğu gibi en önemlisi de kendisine söylene sözlerin incitici olmasını asla kabul etmiyor.
Canlı cansız varlıkların tümü yaklaşımımızın kibar olmasından dolayı emrimize amade olur. Aksi takdirde her bireri karşımızda durur.

738610cookie-checkSözcükler kadar üslupta önemli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.