Sözlerin gücü

Normal hayatımızın akışında öfkelenince, maalesef sinirlerimize hâkim olamayarak, vasfımızı aşan olumsuz kelimeler, bizlerden sözler sadır olabiliyor.
Kişiliğimizle bağdaşması imkânsız sözler sarf edebiliyoruz.
Öfkelendiğimiz de, muhatabımızın bize olgun davranışını da görürsek, bakmışız öfkemiz gitmiş, onun yerinde sükûnet hâsıl olmuş.
O zaman ikimizden birisi fedakârlık yapmalıdır. Fedakârlık yapan biz olsak, kazancımızı ölçemeyiz.
Önemli olan hata yapmamak değildir, asıl yapılan hatanın telafi yönüne giderek, öfkenin kaynayan derecesini hafiften söndürme yolunu tercih etmemizdir.
İnsan öyle anları yaşıyor ki, bu da olur mu denecek, hatalarla yüz yüze gelince, çıldırmamak elde değil diyor. Ama sabır acıdır, sonucu olumludur.
Doğrudur,  lakin her doğruyu, doğru olunduğunda uygulamak yanlış olabilir. Yanlışlarımızı giderme yönünde çevremiz de,  bizim hayatımızda oldukça önemli etkiye sahiptir.
Sitelerde sörf (gezerken) çok ilginç gelen başlık gözüme çarptı. Okudum,  ne güzel öğütlerle bize büyüklerimiz yol göstermişler.
Doğrusu insan okuyunca,  hayatında yaptığı veya yapmaya tevessül etmeyi düşündüğü olumsuzlukları tersine döndürecek cinsten öğütlerle ve çok nefis sözler değil.
Herkes hayatında kural olarak benimsese, ne kadar güzel olur dünyamız diye düşünebilir miyiz?
Her konuyu atalarımıza mı dayandıracağız demek yanlış olur? Bizim büyüklerimiz bu günlere gelmemizi sağladıkları gibi, bundan sonra ki ömrümüzde, atalarımızın görüşlerine belki daha çok ihtiyacımız olacaktır.
Okuduğum yazıların etkisine sizde inanırsınız gibi geliyor. Sadece kuru kuru okumadan öteye, okuduğumuz güzel sözlerin anlamlarını, göz önüne getirerek doğrumuzu ve yanlışımızı tartsak, daha etkili olur mu acaba diye düşündüm?
Bu güne kadar belki çok kereler okunuz. Öğretmenlerimiz ne derler? Konular tekrarla öğrenilir. Değerli varlıklarımızın değeri yıllandıkça artar. Sizlere /bizlere aşağıda ki sözler neler anlatacak acaba?
Öfken ve nefsin bir olup aklını yener. Daima sabırlı, sebatlı ve
İradene sahip olasın. Dünya senin gözlerinin gördüğü gibi büyük
Değildir. Bütün fethedilmemiş gizemler, bilinmeyenler,
Görülmeyenler ancak senin fazilet erdemlerinle gün ışığına
Çıkacaktır. Ananı, atanı say, bereket büyüklerle beraberdir
Üç kişiye acı:
* Cahiller arasındaki âlime,
* Zenginken fakir düşene,
* Hatırlı iken itibarını kaybedene.
Unutma ki, yüksekte yer tutanlar, aşağıdakiler kadar emniyette değildir.
Haklı olduğunda mücadeleden korkma.
"Bilesin ki atın iyisine DORU," "Yiğidin iyisine DELİ derler." (haber7)

710220cookie-checkSözlerin gücü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.