Tahıl koridoru anlaşması imzalandı

Dolmabahçe Sarayı’ndaki törende, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda Ukrayna ve Rusya, tahıl ürünlerinin dünya pazarlarına taşınmasına olanak sağlayan anlaşmaya imza attı.

Dolmabahçe Sarayı’ndaki törende, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda Ukrayna ve Rusya, tahıl ürünlerinin dünya pazarlarına taşınmasına olanak sağlayan anlaşmaya imza attı.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından Ukrayna ve Rusya, tahıl ürünlerinin Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına taşınmasına olanak sağlayan anlaşmaya imza attı.

Anlaşmanın ardından ABD’deki vadeli işlemler piyasasında buğdayın fiyatı yüzde 5 azalışla Şubat’tan beri en düşük seviyeye geriledi. Reuters’a göre mısırda da yüzde 1 düşüş yaşandı.

Dolmabahçe Sarayı’ndaki törende BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti, “Bu anlaşma sizin ısrarlı çabalarınız sayesinde oldu” dedi.

Bugün Karadeniz’de bir umut ışığı ortaya çıktığını belirten Guterres “Dünyanın buna her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardı” dedi.

“Tahıl sevkiyatı küresel gıda arzındaki açığı kapatacak ve fiyatların düşmesini sağlayacak.

“Bu anlaşmaya kolay varmadık. Türkiye’nin burada kritik bir rolü oldu.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir nefes borusu

Guterres’in ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Tüm dünyayı uzun süredir meşgul eden küresel gıda krizinde tüm tarafları mutlu edecek bir çözüme olanak sağlamanın mutluluğu içindeyiz” dedi ve ekledi:

“Milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin önünün alınmasına katkı sağlayacağız.

“Karadeniz’den dünyanın pek çok ülkesine bir nefes borusu açmış olacağız.

“Bu planın icrası ve denetimi İstanbul’da kurulacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından yapılacak.”

Akşam saatlerinde Twitter üzerinden bir mesaj paylaşan Erdoğan, “Küresel gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayacak bu girişim ülkelerimiz ve insanlık için hayırlı olsun. Bu adımla yaşanan sıcak hava dalgası ve kuraklığın sebep olacağı verim kaybının yol açacağı muhtemel ilave fiyat artışlarının önüne geçilecektir” dedi.

Rusya ve Ukrayna, birbirleriyle bir anlaşmaya imza atmadı. Bunun yerine iki ayrı belge imzalandı.

İki anlaşmanın da adı aynıydı: Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi.

Bunlardan ilki Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve BM Genel Sekreteri Guterres tarafından imzalandı.

İkincisi ise Milli Savunma Bakanı Akar, Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ve BM Genel Sekreteri Guterres tarafından imzalandı.

Törenin ardından konuşan Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, birkaç gün içinde tahıl ihracatının başlamasını beklediklerini duyurdu.

Kubrakov, Ukrayna limanlarına giden ve bu limanlardan çıkan gemilerin bir kısmının İstanbul Boğazı yakınlarında BM, Türkiye, Rusya ve Ukraynalı yetkililer tarafından birlikte inceleneceğini açıkladı.

Altyapı Bakan Yardımcısı Mustafa Nayyem, anlaşmanın Ukrayna ekonomisine aylık 1 milyar dolarlık katkı sağlayacağını söyledi.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal de ülkenin tahıl ihracatının yüzde 20 artmasını beklediklerini belirtti.

2623990cookie-checkTahıl koridoru anlaşması imzalandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.